BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  GÜNCEL

Mavi Marmara operasyonun komutanına gözaltı

İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Tümamiral Eliezer Alfred Marom gözaltına alındı.

Abone ol

Mavi Marmara baskını sırasında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Tümamiral Eliezer Alfred Marom, Londra'daki Heathrow Havaalanı'nda sorguya çekildi. Emekli Tümamiral Marom, kendisine Mavi Marmara ile ilgili sorulmadığını iddia ederken,

Dün gerçekleşen olayla ilgili İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Marom, "En fazla beş dakika sürdü. Bana bazı sorular sordular. Pasaportumu aldılar. Mavi Marmara konusunda yarım soru bile sormadılar" dedi.

Marom kendisine yöneltilen soruların içeriği konusunda detay vermezken, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın olayı incelemeye aldığı açıklandı. Tel Aviv'deki İngiliz Büyükelçiliği olaya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

Marom'un sorgulama sonrasında serbest bırakıldığı belirtildi.

İsrail'in Gazze'ye 2008'de düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu ve 2010'da Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisi baskını sırasında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Tümamiral Marom, geçtiğimiz hafta İstanbul'da duruşması yapılan Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında bulunuyor.

İHH: MAVİ MARMARA SORULDU

İHH'dan yapılan açıklamada ise İngiltere polisi tarafından yapılan sorgulama süresince eski Komutan Marom'a Mavi Marmara saldırısındaki rolü üzerine sorular sorulduğu iddia edildi.

Açıklamada, İsrail basınının ve yetkililerin sorgulamayı doğruladıklarına da yer verildi. Açıklamada, "İsrailli yetkililerin işledikleri suçlar nedeniyle kendilerine karşı açılan davalardan ötürü bir süredir yurtdışı seyahatleri sırasında Avrupa’da gözaltına alınma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. Daha önce de özellikle Dökme Kurşun saldırısındaki rolleri, işledikleri savaş suçları ve sivil ölümler nedeniyle haklarında açılmış davalar bulunan İsrailli üst düzey yetkililerden bazıları benzer vakalarla karşılaşmıştı" ifadeleri yer aldı.

İsrail'in İngilizce basılan önde gelen gazetelerinden, Haaretz, İsrail'in Londra Büyükelçiliği sözcüsü Maron'un gözaltına alındığını doğruladığını ve "bu sorunla hemen ilgileniyoruz" dediklerini yazmıştı. İsrail'in Gazze'ye 2008'de düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu ve 2010'da Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisi baskını sırasında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Tümamiral Marom, geçtiğimiz hafta İstanbul'da duruşması yapılan Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında bulunuyor.