BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.496,91
HABER /  GÜNCEL

Rus gencin katil zanlısı Azeri gözaltında

Moskova'da geçen hafta büyük milliyetçi protestolar ve ırkçı şiddet olaylarına sebep olan cinayetin zanlısı olarak Azerbaycanlı Orhan Zeynelov gözaltına alındı.

Abone ol

Rusya'da polis, Azerbaycanlı bir kişinin, ölümü Moskova'da göçmen karşıtı ayaklanmalara yol açan Rus gencinin katil zanlısı olarak gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, özel timlerin desteğiyle bir harekat yapan Rus polisinin Orhan Zeynelov adlı kişiyi Moskova'ya 120 kilometre mesafedeki Kolomna'da yakaladığını bildirdi.

25 yaşındaki Rus genci Yegor Şerbakov geçen Perşembe günü kız arkadaşının önünde bıçaklanarak öldürülmüştü.

Olay ardından Moskova'da yaşayan Müslüman göçmenlere yönelik tepkiler yoğunlaştı ve bu olay göçmen düşmanlığının yoğun şekilde hissedilmesine yol açtı.

Yüzbinlik bayram namazı

Bayram vesilesiyle bugün binlerce Müslümanın sokakta namaz kılması da Moskova'daki bu gerilimi canlı tuttu.

Bugün Moskova camisi önündeki bayram namazına tahminen 103 bin Müslüman'ın katıldığı tahmin ediliyor.

Moskova'nın çoğu zaman görünmez olan büyük Müslüman nüfusunun bayramlarda böyle toplu namaz kılması bir süredir gelenekleşmeye başlamıştı.

Oysa Rusya ırkçılıkla mücadele konusunda daha bugün yayınlanan bir raporda övgüler aldı.

Avrupa'nın insan haklarını izleyen en büyük kurumu Avrupa Konseyi yıllık raporunda "Rusya'da ırkçı şiddetin tırmanışına etkili yanıtlar verilebilmesi için köklü çabalar harcandı" deniyor.

Bununla beraber, Avrupa Konseyi bugün yayımladığı raporun verilerinin bu hafta sonu Moskova'da yaşanan şiddetten çok önce, Haziran ayında toplandığını vurguluyor.

Raporda yetkililerin attığı adımlara karşın, Slav görünüşlü olmayan kişilere karşı, ırkçı şiddet vakaları ve genel olarak radikal milliyetçilikte keskin bir tırmanış olduğu saptaması da yapılıyor.

Avrupa Konseyi Rusya çapında göçmenlerin temel haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiğini kaydediyor.

Rus haber sitesi lenta.ru'ya göre, 143 milyon nüfuslu Rusya'da şu anda yaklaşık 10 milyon "yasadışı göçmen" var. Bunların çoğu eski Sovyetler Birliği'nin en yoksul cumhuriyetlerinden geliyor ve Rusya'da izinsiz çalışıyorlar. Buna ilaveten yine bu ülkelerden gelen 3 milyon kişi çalışma izniyle çalışıyor.

Irkçı tepkiler

Geçen Pazar günü Şerbakov'un öldürülmesinden sonra sokakları dolduran göstericiler "Rusya Ruslarındır" "Beyaz iktidar" gibi ırkçı-milliyetçi sloganlar atmış, Kafkaslar ve Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetlerinden göçmenlerin çalıştığı Biryulyovo'daki dükkanlara saldırarak, tahrip etmiş yağmalamışlardı.

Rus çevik kuvvet polisleri bir yandan 380 göstericiyi gözaltına aldı

Gözaltına alınan göstericilerin çoğu "uyarı" yapılarak serbest bırakılmış sadece 70'inin mahkemeye sevkedilecekleri açıklanmıştı.

Ama diğer yandan Biryulyovo mahallesinde "yasadışı göçmenlere" yönelik bir operasyon ile en az 1200 kişiyi de toplaması BBC muhabiri Steve Rosenberg'e göre polisin tepkilerden ne kadar kaygılı olduğunun bir göstergesi.

Muhabirimiz polisin Moskovalıları, tepkilerini ciddiye aldığına ve yasadışı göçmenlere göz açtırmayacağına ikna etmeye çalıştığını ama Rusya'nın belli bölgelerinde Ruslar ile eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen göçmenler arasındaki gerilimlerin bir kaç baskınla azalmasının pek olası olmadığını vurguluyor.

Eski Sovyet cumhuriyetleri vatandaşları Rusya'ya vizesiz girebiliyor.

Zeynelov'un yakalanması

İsmi Rus genci Orhan Şerbakov'un katil zanlısı olarak açıklanan Orhan Zeynelov bir kaç saat sonra gözaltına alındı.

Zeynelov'un nasıl yakalandığı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi, sadece Moskova'ya helikopterle götürüldüğü biliniyor.

Polisin Zeynelov'un peşine, birlikte yaşadığı arkadaşlarının kendisini medyada yayınlanan mobese kamera kayıtlarından tanıması üzerine düştüğü söyleniyor.

Zeynelov'un sebze halinde amcasının yanında şöför olarak çalıştığı açıklandı.

Rus bulvar gazetelerinde yer alan haberlere göre, polis Pazartesi gecesi ortadan kaybolan zanlının izini sürerken sekiz akrabasını da gözaltına aldı.

Daha önceki saatlerde Moskova Emniyet Müdürü Anatoli Yakunin, polisin olayla ilgili olarak telefonla Azerbaycan'daki meslektaşlarıyla da görüştüğünü söyledi.

Yegor Şerbakov ise Cumartesi günü toprağa verildi. 25 yaşındaki genç Rus, iddiaya göre kız arkadaşına laf atan saldırganla giriştiği tartışma ardından bıçaklanmıştı.

Şerbakov'un kız arkadaşı Ksenia Popova sosyal medyadaki mesajlarında, olaya tepki olarak ortaya çıkan ve şiddete başvurulan ırkçı gösterileri, kendisinin de, ölen sevgilisinin ailesinin de onaylamadığını söyledi.

Genç kız cenazeden sonra "Seni bugün son defa öptüm. Dudakların çok soğuktu...Seni o karanlık tabutta görmek ne kadar acı ve korkunç. Takım elbise giymeyi hiç sevmezdin" yazdı.