BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.377,02
HABER /  DÜNYA

Ladin'in sağ kolu sınır dışı edilecek

İngiltere, Usame Bin Ladin'in sağ kolu Ebu Katada'yı sınır dışı edebilecek.

Abone ol

Radikal eğilimli Müslüman din adamı Ebu Katada, İngiltere'den sınır dışı edilmesine ilişkin kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdüğü son temyiz başvurusunu kaybetti.

Böylece, İngiliz hükümetinin bir dönem "Usame bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu" olarak nitelendirilen Ebu Katada'yı ülkeden sınır dışı etme isteğinin önü açılmış oldu.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Ebu Katada'nın "yakın bir zaman içinde İngiltere'den gönderileceği konusunda emin olduğunu" söylemişti.

İngiliz basını, "sınır dışı stratejisinin hükümet için zafer olduğu" yorumunu yaparken, AİHM, 17 Ocak'ta verdiği kararın son karar olduğunu bildirdi.

AİHM ocak ayında Ebu Katada'yla ilgili kararında, "İngiliz hükümetinin, Ebu Katada'nın Ürdün'e iade edildiğinde işkence görmeyeceği ve adil yargılanabileceği konusunda daha fazla güvence alınması gerektiğini" belirterek, bu ortam oluşana kadar Ebu Katada'nın İngiltere'den sınır dışı edilmemesine hükmetmişti.

AİHM'in kararı İngiltere'de tepkilere neden olmuş, İçişleri Bakanı May, Ürdün'e giderek, konuyu yetkililerle görüşmüştü. May, Ürdünlü yetkililerin kendisine, Ebu Katada'nın bu ülkeye gönderildiğinde "adil yargılanmaya tabii tutulacağı ve kötü muamele görmeyeceği" garantisi verdiklerini açıklamıştı.

Katı koşullara tabii tutularak şubat ayında, İngiliz mahkemesince şartlı tahliye edilen Ebu Katada, geçen ay tekrar gözaltına alınmıştı.

İngiltere, Ebu Katada'nın ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğunu düşünüyor. 51 yaşındaki Ebu Katada, Ürdün'de kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 1993'te sığındığı İngiltere'de herhangi bir suç işlemese de terörizmi ve aşırıcılığı teşvik etmekle eleştiriliyor. Filistin asıllı Katada, vatandaşı olduğu Ürdün'de ise Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanıyor.

Ebu Katada'nın İngiltere'den ne zaman sınır dışı edileceği henüz belli değil.