BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.391,92
HABER /  GÜNCEL

Büyük Marmara depreminin tarihi!

Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, büyük Marmara depremi için konuştu.

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara Denizi'nde önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem riski bulunduğunu söyledi. Depremin ne zaman olacağı konusunda net bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyleyen Kalafat, Prof. Işıkara gibi tarih vermenin doğru olmayacağını söyledi. 

Dr. Doğan Kalafat, ''Birbirlerini Tetikleyen Depremler: Simav Depremlerinin Düşündürdükleri'' konulu konferans vermek için geldiği Kütahya'nın Simav ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dr. Kalafat, eski KRDAE Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya atfen, 4 Haziran'a kadar Kütahya'da 6 büyüklüğünde deprem olabileceği yönündeki açıklamalara bazı basın yayın organlarında yer verildiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Işıkara'nın deprem için tarih vereceğini tahmin etmediğini belirten Dr. Kalafat, şunları kaydetti:

''Prof. Dr. Işıkara, her zaman söylemleriyle depremlerin önceden belirlenemeyeceğini ifade etmiş bir bilim adamıdır. Dolayısıyla bu şekilde depremlerin önceden tarih verilerek belirlenmesi söz konusu olamaz. Ancak Prof. Dr. Işıkara, Türkiye'de yaklaşık 10 yılda bir 7 büyüklüğünde, 2,5 yılda bir 6 büyüklüğünde depremlerin yaşandığını söylemiştir. Bunlar yaptığımız istatistiksel çalışmalar sonucu ortaya çıkan gerçeklerdir.

MARMARA'DA BEKLENEN DEPREM

Dr. Kalafat, yürüttükleri istatistiksel çalışmalar aracılığıyla olası risk hesapları ve belli hata payları içinde deprem olabilecek bölgeler ve büyüklüklerine ilişkin öngörülerde bulunulabileceğini söyledi.

İstanbul'u etkilemesi düşünülen depremlerin Marmara Denizi'nde oluşabileceğine işaret eden Dr. Kalafat, şöyle devam etti:

''Marmara Denizi'nde önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem riski var. Bu bilince sahibiz. Çünkü 1999 yılındaki deprem ve sonrasında bu kaçınılmaz bir süreç. 2002 yılında yaptığım istatistiksel çalışmada, Marmara Denizi'nde 7 büyüklüğünde deprem olasılığı 2030 yılına kadar yüzde 54, bundan sonra 50 yıl içinde yüzde 75, 90 yıl içinde yüzde 95'tir. Yani 2090'a kadar bu olay büyük olasılılıkla gerçekleşecek. Elbette bunu arzu etmiyoruz ama hesaplar ve yapılan çalışmalar bu yönde. Şunu da biliyoruz. Kuzey Anadolu fayında ana fay üzerinde kırılmalar 6 büyüklüğünde değil, 7 büyüklüğünde oluyor. Şu anda Marmara Denizi'nde 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisi şu anda yeterli değil. Dolayısıyla şu an kırılma için erken. Bunun yanında bölge, 6 büyüklüğünde depremi üretebilecek enerjiye sahip. Bilim insanları olarak burada düşük bir olasılılıkla 6 büyüklüğünde olabileceğini söyleyebiliriz.''