BIST 10.044
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.400,24
HABER /  GÜNCEL

Kuvvet Komutanlıkları için yeni düzenleme mi geliyor?

KHK ile Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na bağlanmıştı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, "Bizim dışımızda siyasi otoritenin kararı. Bir çalışma yapıyoruz, hükümete bir rapor sunacağız. Ortak yol bulunabilir" dedi.

Abone ol

15 Temmuz FETÖ darbesinin ardından Kara, Hava ve Deniz Komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na bağlanmıştı. Milli Savunma Komisyonu üyeleriyle görüşen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, "Bizim dışımızda siyasi otoritenin kararı. Biz saygıyla karşılaşırız. Bir çalışma yapıyoruz, hükümete bir rapor sunacağız. Ortak yol bulunabilir. Çekincelerimizi söyleyeceğiz" dedi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da değişiklik sinyali verdi. 

MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU ÜYELERİ ZİYARET ETTİ


TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ı ayrı ayrı ziyaret etti. Cumhuriyet'in haberine göre, CHP’li komisyon üyeleri ziyaretler sırasında, KHK ile kuvvet komutanlıklarının bakanlığa bağlanması, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kuvvet komutanlıklarının altındaki askerlere doğrudan emir verebilmesine ilişkin getirilen düzenlemeleri de eleştirdi.

BAKAN IŞIK'TAN DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Bazı üyeler, “Ordunun komuta bütünlüğünün ortadan kaldırılması doğru değil. Öyle bir gün olur ki Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakan farklı düşünceden olabilir. Hiçbir askeri bilgisi olmayan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan emir vermesi çok vahim sonuçlar doğurur” dedi.

Bakan Işık, bir hata varsa düzeltileceğini, bir çalışma yaptıklarını ve Meclis’e getireceklerini söyledi. Işık, kuvvet komutanlıklarının harekat-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay’a, personel ve lojistik yönünden de bakanlığa bağlanması üzerinde çalışıldığını belirtti.

AKAR: ÇALIŞMA YAPIYORUZ, HÜKÜMETE RAPOR SUNACAĞIZ


Bir CHP’li üyenin, “Bu şekilde orduya nasıl komuta edeceksiniz. Adeta birliksiz bir komutan gibisiniz” demesi üzerine Akar, “Bizim dışımızda siyasi otoritenin kararı. Biz saygıyla karşılaşırız. Bir çalışma yapıyoruz, hükümete bir rapor sunacağız. Ortak yol bulunabilir. Çekincelerimizi söyleyeceğiz. Zaten siyaset kurumu bizi anlayışla karşılıyor” dedi.

TSK'YA SIZMIŞ AMA TSK'YI TEMSİL ETTMEYEN KİŞİLER


Akar, darbeci askerlerle ilgili olarak da “Bunların beyinlerinin yerine çip yerleştirilmiş. Uzaktan kumandayla yönlendirilen, milletin iradesini başka yere veren TSK’ya sızmış, ama TSK’yı temsil etmeyen kişiler bunlar” değerlendirmesini yaptı.