BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kurtulmuş Sinop olayları için ne dedi?

Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Merkezi'nde ''Kent Ekonomileri Forumu''nu tanıtan basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, BDP'lilerin Karadeniz turunu sonlandırma kararını  ''Ben bu süreçte BDP'lilerin bu geziyi iptal etmelerini BDP açısından olumlu bulduğumu ifade etmek istiyorum. Bu çerçevede sorumluluk bilinci içerisinde atılmış bir adım olduğunu kabul ediyorum'' sözleriyle değerlendirdi.

Herkesin kendisine ''gerçekten biz Türkiye'de artık terörün sona ermesini, bir tek kişinin bile ölmemesi, kanın durması, anaların ağlamaması için mi çalışıyoruz? Bunu istiyor muyuz, yoksa istemiyor muyuz'' sorusunu sorması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, yaşanan süreçte herkesin barıştan, kanın durmasından bir an evvel adil ve kardeşliğe dayalı çözümden yana katkı sunmasını gerektiğini teklif etti. 

Kurtulmuş, sorumluluğun birinci derecede siyasilere, daha sonra da herkese ait olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Çünkü Türkiye çok çekti bu işten, siyasetçiler dillerini, hareketlerini gerçekten kontrol etmek zorundadır. İnşallah 2009'da olan süreçlere benzer bir süreç olup, bu mesele tekrar heba edilmez, güme gitmez. Bu kadar desteğin olduğu bir ortamda, bu çözüm bir an evvel gerçekleşir ve Türkiye barış içinde yaşayan bir ülke haline döner.

Tabii ki BDP'ye büyük sorumluluk düşüyor, MHP'ye de büyük sorumluluk düşüyor. AK Parti'ye sorumluluk düştüğü kadar, anamuhalefet partisi olarak CHP'ye de düşüyor. Bizim hep söylediğimiz çözümün esas yeri TBMM'dir, çözümü ortaya koyacak olan siyasetin kendisidir. Çok açık bir şekilde Türkiye'de ilk defa bir başbakan 'bedeli ne olursa olsun biz bu konuyu çözmeye kararlıyız' dedi. Bu şunu gösteriyor, biz AK Parti olarak bu sorunun çözülmesinden yana hiçbir riskten kaçınmıyoruz. Çünkü biz, bir kişinin daha ölmesinden daha büyük bir riskin olmadığına inanıyoruz. Dolayısıyla bir şekilde buradan politik rant elde etmek diye bir şey yoktur, bütün partilerin böyle düşünmesi lazım. Hiç kimsenin bu süreçte 'bir riskle karşı karşıyayız' diye düşünmemesi, 'bizim partimize oy kazanırız' diye bir oy telaşı, siyasi rant içerisinde olmaması lazım. Bu insani bir meseledir, bütün Türkiye'yi ilgilendiren meseledir. Dolayısıyla herkes hareketlerine dikkat etmek zorunda.''

HERKES SORUMLU HAREKET ETMELİ

Kurtulmuş, ''çözüm süreci''nin başındayken provokasyonlara açık işler yapılmaması gerektiğine dikkati çekerek, BDP milletvekillerinin de halkın oylarıyla seçildiğini ve Türkiye'nin er yerinde siyasi faaliyette bulunabileceklerini vurguladı.

Numan Kurtulmuş, ''Bu süreçte inşallah ilerleyen noktalarda siyasi faaliyetlerini sürdürürler ama bütün partilerin, yöneticilerin, mensuplarını, bütün farklı kesimleri temenniye ve gerçekten tutarlı adımlar atmaya davet ediyorum. Bir işi yıkmak son derece kolaydır ama yapmak zordur'' diye konuştu.

Terörün Türkiye'de 32 bin insanın canına, 1 trilyon doların da kaybına neden olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''Bunun bitirilmesi için herkes sorumlu hareket etmeli, sokağı kışkırtmaya yönelik hiçbir hareket yapılmamalı, hiç kimsenin de bu çerçevede atılacak demokratik adımları baştan engelleyici, 'bunlar Türkiye'yi bölmeye yönelik faaliyetlerdir' demeye yeltenmemesi gerekir. Bu süreç herkesin elini taşın altına koyması gereken bir süreçtir'' dedi.

DERSHANELERİN KAPATILMASI

Kurtulmuş, bir gazetecinin bugün bazı gazetelerde dershanelerin Doğu ve Güneydoğu'da gençleri terörden uzak tuttuğuna dair istihbarat raporuna ilişkin haberler bulunduğunu anımsatarak, dershanelerin kapatılması konusunun ertelenip ertelenmeyeceğini sorusu üzerine, AK Parti'nin konuya ilişkin bir komisyon çalışması yaptığını ve çalışmanın sona yaklaştığını söyledi.

Dershaneler meselesinin eğitim sistemi ve eğitimin genel yapısıyla ilgili bir konu olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, ''Dershaneler meselesi deyince esas tartıştığımız mesele, 'eğitim sistemimizin bütünlüğü içerisinde dershanelerin yeri ne olmalıdır' sorusudur. Bu konuda komisyon nihai noktaya geldiğinde bu zaten kamuoyuyla paylaşılacak, partimizin politikası haline dönecektir'' dedi.