BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07
HABER /  POLİTİKA

Kurtulmuş Has Parti'nin ilk başkanı

İlk kongresini yapan HAS Parti'nin Genel Başkanı Kurtulmuş'tan iktidar ve muhalefete ağır eleştiriler geldi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Saadet Partisi’nde olaylı bir şekilde ayrılan Numan Kurtulmuş ve arkadaşları yeni kurduğu HAS Parti’nin ilk kongresini yaptı. Kurtulmuş tek başına giridiği seçimde geçerli oyların tamamını alarak HAS Parti'nin ilk genel başkanı oldu. Kongredeki en sürpriz gelişme ise emekli bir generalin partiye katılması oldu.

Sakin kongrede yaklaşık bir saat süren bir konuşma yapan Kurtulmuş uzun uzun HAS Parti'nin kuruluş nedenini, diğer partilerden farkını anlattı. Kurucuları arasında sosyalist isimlerin dikkat çektiği partiyle ilgili Kurtulmuş, "Farklı görüşlerden biraraya geldik. Ama burası süpermarket, herkes de başka reyonda başka bir şey söylemeyecek. Hepimiz milletin ortak türküsünü söyleyeceğiz" dedi.

CHP'yi iyi muhalefet yapmamakla eleştiren Kurtulmuş ekran yasağı getiren bir partinin demokrat olamayacağını savundu. Kurtulmuş'un hedefinde Başbakan Erdoğan da vardı. Füze kalkanıyla ilgili hükümeti eleştiren Kurtulmuş, Erdoğan'ın "Katile katil deriz" sözlerini hatırlatarak, "Irak'ta katil kim, Afganistan'daki katile ne diyeceğiz" diye sordu.

İktidar ve muhalefet partilerinin referandumdaki yüzde 58-42 oy üzerine hesap yaptığını anlatan Kurtulmuş, "Yüzde 42'nin korkularını, endişelerini anlıyoruz. Biz yüzde 100'e talibiz" dedi.

ŞAŞIRTAN PANKART

Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongre için Türkiye’nin dört bir tarafından yüzlerce kişi geldi. Aralarında sosyalistlerin de bulunduğu kurucularla dikkat çeken parti kongresinde bu yapı pankartlara da yansıdı. Nazım Hikmet'in şiirinden esinlenilerek hazırlanan "Akın var akın güneşe akın, güneşin doğuşu yakın" pankartı açıldı. "Şafak devrim vaktidir" gibi pankartların yanı sıra Kurtulmuş da konuşmasında Pir Sultan'ın "Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan" dizelerini okudu.

Kongre salonunda geçmiş Saadet Partisi kongrelerinde olduğu gibi harem-selamlık bir oturma düzeni dikkat çekti. Ancak aralarda çok az sayıda kadının erkeklerle birlikte oturduğu görüldü.

KİMLER KATILDI?

 GEÇERLİ OYLARIN HEPSİNİ ALDI

HAS Parti Genel Başkanlığı için yapılan oylamada 231 delegenin 210'u oy kullandı. Kurtulmuş geçerli 207 oyun tamamını alarak HAS Parti'nin ilk genel başkanı oldu.

Seçim sonuçlarından sonra kısa bir konuşma yapan Kurtulmuş, herkese teşekkür etti. Kurtulmuş şunları söyledi: "İşimiz yeni başlıyor. Şimdi Bismillah deme zamanı. Kongre bir yerde seçim kampanyasının başlangıcı. Köy köy, mahalle mahalle, fabrika fabrika gezip gerçekten halkın sesini yükseletecek bir çalışma içinde olacağız.

 

Hepimiz ayrı siyasi geçmişlerden geliyor olabiliriz ama hepimiz bir araya gelip kenetleneceğiz. HAS yeni bir ses arayanlara tercüman olacak.

Kongre için aralarında komünist dünya liderlerinin de bulunduğu 18 bin kişiye davetiye gönderilmişti. Kongreye Pakistan İslam Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammet İbrahim, Fas Adalet ve Kalkınma Partisinden Suaiyibani El Habib, İran'ın Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Cebamiti, Kürdistan Demokratik Partisinden Oman Merdusi katıldı.

Kongreye AK Parti'den Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer katıldı. Saadet Partisi'nden ise katılan olmaması dikkat çekti.

KUTAN'DAN BAŞARI MESAJI

Saadet Partisi eski genel başkanı Recai Kutan el yazısı ile gönderdiği mesaj ile Kurtulmuş ekibine başarı dileğinde bulundu.

KURTULMUŞ'UN EŞİ DE KONGREDE

Kongre salonuna girdikten sonra Kurtulmuş kendisine ayrılan yere oturdu. Kurtulmuş'un yanında eşi Sevgi Kurtulmuş yer aldı.

ENGELLİLER UNUTULMADI

HAS Parti kongresinde bir ilk de yaşandı. Kongreyi izlemeye gelen işitme engelliler unutulmadı. Sahnede genç bir kadın kongreyi izleyenlere işaret dili ile anlattı.

MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Gazze'ye yardım gemisinde İsrail'in saldırısı sonrası hayatını kaybeden Fahri Yaldız'ın yakınları da kongreye katıldı. Yaldız'ın kardeşleri Kurtulmuş'a şehit olan kardeşlerinin bir fotoğrafını verdi. Fotoğraf Kurtulmuş'un önüne kongre salonuna dönük şekilde yerleştirildi.

HAS PARTİ'YE EMEKLİ GENERAL

Kongrede partiye çok sayıda belediye ve belde başkanı katıldı. Bunların dışında partiye katılan bir isim ise dikkat çekti. Emekli tümgeneral Yalçın Pehlivanoğlu HAS Parti'ye katıldı. Pehlivanoğlu Genel İdare Kurulu'na seçilerek parti yönetimine girdi. Pehlivanoğlu'nun isminin Balyoz Darbe Planı dosyaları içinde Erbakan'a yakın isimler arasında geçtiği ileri sürülüyor. İddialara göre Pehlivanoğlu Mehmet Bekaroğlu'nun dayısının oğlu.

KURTULMUŞ'UN İKTİDARA VE MUHALEFETE YAPTIĞI SERT ELEŞTİRİLER
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]


İKTİDARA VE MUHALEFETE AĞIR SÖZLER

KİTABIN ORTASINDAN KONUŞACAĞIZ : Gerici ilerici, sağ sol, muhafazakar sosyal demokrat kavramlarının hiçbir anlamı, karşılığı kalmamıştır. Aslında Halkın Sesi Partisi kurulmuş bir partiydi. Biz sadece bunu resmiyete dönüştürüyor. Ete kemiğe dönüştürüyoruz. Üslubumuz derleyici toparlayıcı olacak. Bütünleştiren tarzda konuşacağız. Kitabın ortasından konuşacak ama asla ve asla yapamayacağımız şeyleri söylemeyerek, programımızı milletin önüne koyacağız.

BURASI SÜPERMARKET OLMAYACAK: Farklı görüşlerden biraraya geldik. Ama burası süpermarket, herkes de başka reyonda başka bir şey söylesin demiyoruz. Hepimiz milletin ortak taleplerini dile getirsin milletin türküsünü söylesin diyoruz.
 
HEM AK PARTİ'YE HEM CHP'YE AĞIR SÖZLER: İki farklı siyaset tarzı oldu. Biri CHP'nin İttihat Terakki'den miras alarak getirdiği toplumu adam etme anlayışındaki siyaset tarzı. Bunlar tepeden inme bir şekilde 150 senedir bu topraklarda milleti yöneteceklerini zanneden bir gruptur. Bir de bunların karşısında zannederek milletin oy verdiği bir güruhtur. Milletten oy alıp, Ankara'da yerli ve küresel egemenlerin önünde boyun eğerler. Bu tür siyaset yapanlardan 'Siyaset hizmet yarışıdır' diye duyarsınız. Siyaset, emanettir, vekalettir sadece ve sadece halkın temsilidir. Yıllardır Ankara'da Karagöz Hacivat oyunu oynarlar, Yıllardır sesiniz Ankara'ya gelmeden duvarlara çarpar döner. IMF'den geri döner bazen füze kalkanında çarpar geri döner. Halkın Sesi Partisi, milletin sesi Ankara’da yankılansın diyen bir parti. Onun için biz siyaseti ne milleti adam etme ne de millete hizmet etme işi olarak görmüyor. Halkın sesini yönetim ve karar süreçlerine yansıtmak olarak görüyoruz.

ERBAKAN'A GÖNDERME: HAS Parti ne benim ne de kurucular kurulundaki herhangi birinin partisi değildir. bir azınlığını bir avuç seçkinliğin partisi değildir. Halkın Sesi Partisi, bütün dünyanın mazlumlarının, sömürülenlerinin partisidir.

PİR SULTAN'IN DEDİĞİ GİBİ: HAS'ı telaşla sağ, sol, muhafazakar, liberal gibi söylemler içinde bir yere sıkıştırmaya çalışıyorlar. Biz buna izin vermeyiz, yolumuza devam ederiz. Arkamıza bakmayız. Ülkenin yeni ufuklarına bakarız. Biz asla dönmeyiz. Pir Sultan'ın dediği gibi Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan.

BİZİM HESABIMIZ YÜZDE 100 ÜZERİNDEN: Kendileri siyasi hesaplarını yüzde 58'in ya da yüzde 42'nin üzerine kuruyorlar. Kimi 42'yi paylaşamıyor kimi de 58’i anlamıyor. Biz referandumda istenenleri gerçekleştirmek için yola çıkıyoruz. Yüzde 42'nin korkularını, endişelerini de anlıyoruz. Biz yüzde 100'ün üzerinden hesap yapıyoruz.

SAHNEDE ROL BEKLEMİYORUZ: CHP ve MHP'nin yaptığı gibi acaba sıra bize ne zaman gelir, egemenler bize ne zaman siyaset yolu açar diye beklemiyoruz. Biz sahnede rol beklemiyoruz. Biz bu oyunu değiştirmek için siyaset yapıyoruz. Güçlü olanın zayıfı ezmemesi için siyaset yapıyoruz. Bir elle üç-beş kuruş yardım dağıtılırken, diğer elinin de öpülmesi için uzatılmasını insanlık dışı saydığımız için siyaset yapıyoruz.
 
PAZAR GÜNÜ REFERANDUM YAPALIM: Gelin füze kalkanı konusunu gelecek hafta pazar günü referanduma götürelim. Batının ileri karakolu olmayı kabul ettiniz. Peki butona kim basacak. 130 bin kere Irak'ın Afganistan'ın üzerine atılan bombaların butonuna kim bastıysa, Allah korusun bundan sonra da onlar basacak.

MECLİS'TE OLSAK FÜZE KALKANI GEÇMEZDİ: Size yemin ediyorum ki biz Parlamento'da olsaydık, bu füze kalkanı meselesi 1 Mart tezkeresi gibi geçmezdi.

ERDOĞAN’A AĞIR GÖNDERME: Lübnan'daki konuşmasını açık söylüyorum zevkle izledim. Başbakan “Katile katil deriz “ diyor. Peki Afganistan’daki Irak’taki katile ne diyeceğiz.

CHP MUHALEFET YAPAMIYOR: CHP ne yazık ki bu konularda ciddi muhalefet yapamıyor. Umarım derin CHP'nin refleksleri, Sayın Kılıçdaroğlu'nun "Yeni CHP"sini gerçekleştirmeye müsaade eder. Ama sosyal demokrat olduğunu iddia edip, grupta konuşma yasağı konularak demokratik olunmaz. Demokrat olduğunu iddia edenler il binasında kaçak çalıştırmaz.

GENELKURMAY MSB'YE BAĞLANSIN: Askerlerin görevden alınmasına CHP, "bu bir sivil darbe" diyor. MHP de aynı görüşte. Birisi de şunu söylesin. Niçin Türkiye'deki askeri ve sivil yargı iki başlılığını ortadan kaldırmadınız. Niçin anayasa değişikliğinde Genelkurmay Başkanını Milli Savunma Bakanı'na bağlamadınız. Acaba Genelkurmay Başkanı Milli Savunma Bakanı'na bağlı olmayan bizden başka NATO ülkesi var mı?

TRENE MAKAS DEĞİŞTİRECEĞİZ: HAS Parti bütün sorunları nasıl çözecek. Trene makas değiştireceğiz. 72 milyonu trene bindirmişler. Onların iliklerini kemiklerini sömürüyorlar. Trenin rotasını, makasını değiştireceğiz. Bunu yaparken firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız, belamlaşmayacağız.