BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.435,55
HABER /  DÜNYA

El Fetih'e yetkilisi Gazze'ye giremedi

Hamas, El Fetih'in üst düzey iki yetkilisinin Gazze Şeridi'ne girişine izin vermedi.

Abone ol

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanlarından Ruhi Fettuh ile aynı zamanda Merkez Komitesi üyesi olan Abdullah Franci, bugün gittikleri Gazze Şeridi'nden, sınırı geçtikten sonra Hamas güvenlik güçlerince bölgeye sokulmayıp geri çevrildiler.

Franci, Filistin basınına yaptığı açıklamada, Fettuh ile kendisinin, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Erez kapısından geçtikten sonra, Hamas'a bağlı güvenlik güçlerince durdurulduklarını belirtti; güvenlik güçlerinin kendilerine, üst düzey yetkililerden aldıkları talimatı aktarıp, Gazze'ye girişlerinin mümkün olmadığını söylediklerini belirtti.

Buna çok şaşırdıklarını ifade eden Franci, Başkan Abbas'ın kendilerini, Gazze'deki Hamas dahil, çeşitli partilerle görüşmek, diyalog konusunda gereken ortamı sağlamak, halkın içinde bulunduğu koşulları belirlemek ve mevcut olan sorunları belirleyerek çözülmesine yardımcı olmak amacıyla görevlendirdiğini ifade etti. Bu ziyaretin iki hafta kadar önce planlandığını da dile getiren Franci, Gazze'ye girişlerinin engellenmesinin, diyalog çabalarına yardımcı olmayacağının altını çizdi.

Franci, kendilerine yapılan uygulamadan sonra, herhangi bir Hamas lideriyle bağlantıya da geçmediklerini ifade edip, ''Kendi yuvamıza gelmek için birinin iznine gerek yok'' diye konuştu.

Franci, Ramallah'a geri döndüklerinde, Başkan Mahmud Abbas ile görüşüp durumu aktaracaklarını da belirtti.

Fettuh ve Franci, bugün öğleden sonra Gazze Şeridi'ne Erez'den giriş yapmıştı.

Hamas ise El Fetihli yetkililere izin verilmediğini doğruladı. Hamas hükümetinin İçişleri Bakanlığı, bunun sorumlusunun, Batı Şeria'da Hamas üyelerine ''katliam'' uygulayan El Fetih'in olduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü İhab Hüseyin, her iki El Fetih yetkilisine uygulanan Gazze giriş yasağının, Batı Şeria'da, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçlerinin Hamas mensuplarına yönelik tutuklama kampanyasından kaynaklandığını kaydedip, Nablus valisine suikast planladıkları gerekçesiyle tutuklanan, başta Tamem Ebu Suud adlı kadın olmak üzere, Hamaslı diğer isimlerin serbest bırakılması çağrısını tekrarladı.