BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,06
ALTIN 2.470,19
HABER /  POLİTİKA

Kürtler sinsice tasfiye edilmek istendi

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar YSK'nın veto kararı sonrası yaşanan süreci değerlendirdi

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Şerafettin Elçi, Leyla Zana, Ahmet Türk, Nursel Aydoğan ve Sırrı Süreyya Önder, YSK'nın veto kararını kaldırmasına kadar çıkan süreçte yaşananları değerlendirdi.

Hazırlanana basın bildirisini okuyan İstanbul Bağımsız Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, "Toplu tutuklamalarla, askeri ve siyasi operasyonlarla, seçim barajlarıyla ve daha bir çok engelle sürekli önü kesilmeye çalışılan, barışcıl alanların dışına itilmeye çalışılan Kürtler, bir de seçim alanlarından, sinsice planlanmış vetolar yoluyla tasfiye edilmeye çalışıldı" dedi. Ahmet Türk ise seçilmeleri halinde 'demokratik özerlik' taleplerini Meclis gündemine getireceklerini söyledi.

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Şerafettin Elçi, Leyla Zana, Ahmet Türk, Nursel Aydoğan ve Sırrı Süreyya Önder, yaptıkları toplantının ardından basının karşısına çıktı. 'Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku' adayları adına hazırlanan açıklamayı, İstanbul Bağımsız Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder okudu. Önder, "Toplu tutuklamalarla, askeri ve siyasi operasyonlarla, seçim barajlarıyla ve daha bir çok engelle sürekli önü kesilmeye çalışılan, barışcıl alanların dışına itilmeye çalışılan Kürtler, bir de seçim alanlarından, sinsice planlanmış vetolar yoluyla tasfiye edilmeye çalışıldı" dedi.

Önder, şöyle devam etti:

"Bu çabanın nedeni çok açıktır. Bugüne kadar siyaset, statükonun kirli temsilcileri olan AKP ve CHP'nin arasında bir nöbet değişimi esasıyla yürütülmekteydi. Halkın özgürlükten ve demokrasiden yana tüm talepleri bu iki odak tarafından değirmen misali öğütülmekteydi. Barıştan ve demokratik bir çözümden yana olanlar, ilk defa, emek, demokrasi ve özgürlük ilkeleri etrafında birleştiler. Kendi güçleriyle, barış ve çözüm iradelerini birbirlerine eklediler. Artık halklarımız, ölüm ve hastalıktan ibaret olan bu iki seçeneğe de mahkum değildir. 21'inci yüzyılın ruhuna uygun, evrensel değerleri önceleyen bu ittifak, köhnemiş diğer tüm seçenekleri tarihin çöp sepetine atacaktır. İşte son gelişmelere yol açan telaş ve hukuk dışılıkları da buradan kaynaklanmaktadır. Barıştan yana duran kamuoyu da eşine az rastlanır bir şekilde ve ilk defa öfkesini ve itirazını yüksek bir sesle dile getirmiştir. Halklarımız da iradesinin gasp edilerek meclise yansımasına engel olmaya çalışanlara karşı, meydanlara çıkarak demokratik tepkisini göstermiş ve hakkımızı gasp edemezsiniz demiştir. Bunu yaparken 'bu halk demokrasiden anlamaz' diyenlere tarihi bir cevap vermiştir. Artık kendisi de dönüşerek statükonun önemli bir parçasına dönüşen AKP iktidarı, başlangıçta olup biteni keyifle seyrederken, yükselen halk muhalefeti karşısında büyük bir telaşa kapılmıştır. Bu telaş onu demokratik bir çözüm üretmeye sevketmemiş, tam tersine, emrindeki güvenlik güçlerini, gaz bombalarıyla ve kurşunlarla halkın üzerine yönlendirmiştir."

'KAYMAKAM VE EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMALIDIR'

Önder, YSK protestoları sırasında sadece demokratik tepkisini dile getiren yüzlerce çocuğun yaralandığını, Halil İbrahim Oruç'un da ömrünün en civan zamanında katledildiğini öne sürdü. Önder, şöyle dedi:

"Bismil Kaymakamı ile Emniyet Müdürü, derhal soruşturma başlatılarak görevden alınmalıdır. Bu süre içerisinde gözaltına alınan ve tutuklanan tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bizler, Emek Demokrasi ve Özgürlük Blok'u adayları olarak, halklarımızın, demokratik hak arayışı çerçevesinde geliştirdiği demokratik direnişini selamlıyor ve her koşulda onlarla birlikte, omuz omuza duracağımızı belirtmek istiyoruz. Türkiye demokratik kamuoyunun, son süreçte gösterdiği duyarlılık ve dayanışma iradeleri barış umutlarımızı büyütmüştür. Kürt halkı ve Türkiye kamuoyu bu türden hukuk dışı zorbalıklara izin vermeyeceğini çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Şunun da bilinmesi gerekir ki bu hukuksuzluklar devam ettiği sürece, buna karşı aynı kararlılıkla, onurlu bir şekilde halkımızla birlikte demokratik tepkimizi yükselteceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır."

TÜRK: DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ MECLİS GÜNDEMİNE GETİRECEĞİZ

Basın açıklamasından sonra soruları yanıtlayan DTK Genel Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili adayı Ahmet Türk, demokratik özerkliğin siyasi bir statü olduğunu belirterek, "Kürtler bunu vazgeçilmez bir hak olarak görüyor. Seçilirsek bunu Meclis gündemine taşıyacağız. İnsanlar artık sözlerden çok partilerin Kürt sorununun çözümü konusunda projelerini görmek istiyor. Bu nedenle parti liderlerinin seçim dönemindeki söylemlerini ciddiye almıyoruz" dedi.