BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.443,42
HABER /  GÜNCEL

Halkın Mücahitleri'ni sınır dışı anlaşması

Irak hükümeti, Tahran'la İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri üyelerini zorla sınır dışı etmesinin önünü açacak bir anlaşmayı imzaladı.

Abone ol

Irak hükümeti, Tahran'la İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri üyelerini zorla sınır dışı etmesinin önünü açacak bir anlaşmayı imzaladı.

Irak güvenlik birimleri, Halkın Mücahitleri üyelerinin sığındıkları Eşref Kampı'nı kısa bir süre önce dağıtmış, operasyon sırasında en az 30 kişi hayatını kaybetmişti.

Tahran'daki imza töreninde bir konuşma yapan Irak Adalet Bakanı, grubun üyelerinin yıl sonuna kadar ülkeden çıkarılacağını açıkladı.

İran ile Irak arasındaki anlaşmanın ise Saddam Hüseyin'in devrilmesi ardından iki ülke ilişkilerinde kaydedilen gelişmenin bir başka göstergesi olduğuna dikkat çekiliyor.

8 Nisan'da Irak güçleri tarafından basılan kamp, Saddam Hüseyin tarafından kurulmuştu.

Irak, İran ve ABD Halkın Mücahitleri'ni terör örgütü olarak görüyor.

Avrupa Birliği ise örgütü 2009 yılında terör listesinden çıkarmıştı.

Kampın geleceği

Halkın Mücahitleri, İran rejiminin devrilmesi için mücadele ediyor.

1980'lerde Saddam Hüseyin'in barınma sağladığı Halkın Mücahitleri'nin bazı üyeleri İran'la savaşa Irak saflarında katılmıştı.

1970'lerde ABD destekli İran Şah'ına karşı gerilla mücadelesi yürüten örgüt faaliyeti sırasında Amerikan hedeflerine saldırılar düzenlemişti.

Eşref kampının akıbeti, özellikle ABD güçlerinin kampın yönetimini Irak'a devretmesi ardından belirsizlikle karşı karşıyaydı.

Şimdi İran'la varılan iade anlaşması ve Irak rejiminin de Mücahitleri kampı kapatacağı açıklamalarıyla örgütün üyelerinin ülkeyi terketmeleri için yıl sonuna kadar süreleri olduğu ortaya çıkmış oldu.