BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kürt İslami Liderinden AK Parti'ye destek

Kürt İslam Cemaati lideri PKK'nın siyasi kanadı KNK'ya, Türkiye'de AK Parti'yi desteklemeleri telkininde bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Kuzey Irak'daki İslam Cemaatinin liderlerinden Ali Bapir, Türkiye'de AK Partiyi'nin ağır ağır islamiyeti getirdiğini ifade ederek, PKK'nin siyasi kanadı olan KNK'ya AK Parti hükümetine destek vermeleri konusunda telkinde bulunduğunu söyledi.

Kuzey Irak'daki araştırmalarını yazana Hürriyet Gazetesi'nden Cansu ÇAMLIBEL ve Sebati KARAKURT'un röportaj yaptığı Kürdistan İslami Liderlerinden Ali Bapir'in açıklamaları Türkiye'de yeni tartışmaları beraberinde getireceğe benziyor.

Yazarlar analizinde "Irak’taki Kürt Yönetimi’nin nihai hedefi laik düzen. Siyasi düzen zaten laik temeller üzerine kurulmaya başlamış. Ancak yönetim muhafazakâr değerlerin hâlâ toplumda geçer akçe olduğunu bildiğinden radikal bir geçişten kaçınıyor" dedikleri araştırma inceleme yazısında birçok konuyu gündeme taşıdı.

Kürdistan olarak bilinan bölgenin önde gelenleri Kürtçe'nin Türkiye'de ana dil olarak kullanılması için erken olduğunu ifade ederlerken, Kuzey Irak'ta Türkçe'ye büyük ilgi olduğunu ifade ediyorlar. Kuzey Iraklıların dizilerden Türkçe öğrendiğini kaydeden yetkililer, Kürdistan'ında laik bir yönetim sergilediğini, arapçayı bırakıp latin alfabesine geçiş hazırlıkları yaptığını dile getirdiler.

Esas çarpıcı açıklama ise Kürdistan’daki İslami cemaatin liderlerinden biri Komal Hareketi’nin başkanı Ali Bapir'den geldi.

Son seçimde Irak Parlamentosu’na milletvekili olarak seçilen Bapir, 2007-2008 döneminde Irak’taki bütün gruplarla temas eden Ahmet Davutoğlu’nun görüştüğü isimlerden biri olmuş.

AK PARTİYİ DESTEKLEYİN

Ancak Bapir bugüne kadar KDP ve KYB gibi Ankara’da temsilcilik açma talebine olumlu yanıt alamamış. Bapir, görüşmemiz sırasında ilginç itiraflarda bulundu: 

Burada Müslüman millet ama hükümet laik. Hükümet de yavaş yavaş yola gelecek inşallah. Türkiye’de bu yaşanıyor. AK Parti  Türkiye’de yavaş yavaş İslamiyet’i getiriyor. Geçen gün PKK’nın siyasi kanadı KNK’dan bir heyet beni ziyarete geldi. Onlara nasihat ettim; Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’sinin demokratik açılım projesini destekleyin. Bu kadar olumsuz tepki vermeyin, ateşkesi uzatın. Durumu bu noktaya getiren Ak Parti değil, CHP ve MHP gibi laik partilerdir. Ak Parti İslamiyet’le düzeltmeye çalışıyor. Onlar hükümetin hile yaptığını düşünüyor. Bizden daha fazlasını istiyoruz diyorlar. Ben de onlara dedim ki daha fazlasını yaparlarsa asker Adnan Menderes’e Erbakan’a yaptığı gibi bir darbe yapar. ”

TÜRKİYE'DE KÜRTÇE EĞİTİM ERKEN

Kürdistan’da eski kuşaklar çok iyi Arapça konuşsa da bu geleneğin yeni nesillerde aynen devam ettiğini söylemek zor. Artık Arapça okullarda sadece bir ders olarak öğretiliyor, müfredat tamamen Kürtçe.

Eskiden Kürt şehirlerinde bütün tabelalar Arap alfabesi ile yazılırken son yıllarda Latin alfabesinin kullanımı artmış. Bu durum yönetimin tepe noktalarındaki eğilimi de ele veriyor. Batı ile yakınlaşmayı öncelikler arasında gören yönetimin kapalı kapılar arkasında uzun vadede Latin alfabesine geçişi ciddi anlamda değerlendirdiğini öğreniyoruz.

Ancak Eğitim Bakanı Safin Dizayi röportaj sırasında “Resmen gündemimizde yok” demekle yetiniyor. Dizayi’nin bu sözleri hem Bağdat’taki merkezi yönetimin hem de alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacak olan halkın bugünden tepkisini çekmek istemediklerini ortaya koyuyor.

TÜRKÇEYE BÜYÜK İLGİ VAR

Eğitim Bakanı Safin Dizayi, pek çok Iraklı Kürt gencinin Türkçeyi televizyondan öğrendiğini teyit ederken Türkçe öğreten okullara da büyük ilgi olduğunu hatırlatıyor. Uzun yıllar Mesut Barzani’nin partisi KDP’nin Ankara temsilciliğini yapan Dizayi’nin eşi Türk, kendisi de iyi Türkçe konuşuyor. Söz Türkiye’deki Kürtçe tartışmalarına gelince Dizayi gözden kaçan bir noktaya dikkat çekiyor: “Türkiye için ilk adım Kürtçenin anadil olarak kabul görmesi. Okullarda Kürtçe eğitim ise tercihe bırakılabilir.

Türkiye’de bizim burada yaptığımız gibi bütün müfredatı Kürtçeye çevirmek için çok erken. Zaten Kürtçe son yıllara kadar toplumda rahat kullanılmadığı için Türkiye’deki Kürtçenin ilk önce makul bir standarda kavuşması gerekiyor.

Ben Türkiye’deki Kürtlerle konuşurken yarısı Türkçe yarısı Latin kökenli kelimelerle anlaşabiliyorum. Elbette bu onların hatası değil.

Ama saf Kürtçe için ilk önce üniversitelerde Kürdoloji kürsüleri kurulmalı. Eğitim nasıl verilecek tartışması sonraki aşama.” Dizayi bu sözler ile daha çok Sorani konuşan Iraklı Kürtlerin Türkiye’de yaygın olan lehçelere nasıl baktığını da ele veriyor.