BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Öcalan ne zaman serbest kalacak?

Devlet ile Öcalan arasında arabulucuk yaptığı iddia edilen sır adam balıkçı, çözüm için umutlu konuştu. Öcalan değerlendirmesi ise ilginç...

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında arasında arabuluculuk yapan balıkçı, PKK'nın 2011 seçimlerinden sonra dağdan ineceğini iddia etti.

Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e konuşan esrarengiz arabulucu, ilginç açıklamalar yaptı. Balıkçıya göre, Öcalan'ın varlığı sürecin sorunsuz atlatılmasını mümkün kılacak. İşte o röportajdan öne çıkan bazı bölümler:

PKK DAĞDAN İNECEK Mİ?

"Eğer vahim bir hata yapılmaz ve bu süreç siyasete kurban edilmezse, ki ben edileceğini düşünmüyorum, çünkü Türkiye'nin durumu artık bu çatışmayı kaldırmıyor. PKK'nın 2011'den sonra dağdan ineceğini tahmin ediyorum.

ÖCALAN İNİŞİ NASIL KOLAYLAŞTIRACAK?

Bakın... Şu anlatılmıyor, gizleniyor. Öcalan'ın varlığı Kürtler arasında bir ortak akla, tekliğe neden oluyor. Diasporada da Öcalan'ın varlığı nedeniyle ortak akıl ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Kürtler arasında şiddette ısrar edenlerin meşruluğu kalmıyor. Bu da dağdan inmeyi kolaylaştırıyor tabii.

ÖCALAN SERBEST KALIR MI?

Eğer hukuk bir öç alma aracı değilse ve bahsettiğimiz ülke, çağdaş, demokratik, AB standartlarını ve yaşam tarzını benimsemişse, herkes gibi Öcalan da bir gün serbest kalır.

MÜZAKERELER HANGİ NOKTADA?

İlk kez hem Kürtler'i hem de Türkleri rencide etmeyecek, mağlubiyetin de zaferin de yaşanmadığı bir müzakere düzeyi söz konusu. Şimdi devlet 'ben bu ülkenin birliği ve bütünlüğü çerçevesinde her şeyi tartışmaya hazırım" diyor. Ama bu "her şey" sözcüğünden şok anlamda bir tartışma kastedilmiyor. "Taleplerinizde teker teker gelin" diyor devlet. Taleplerde gerçekci olmak lazım.

DEVLETE GÖRE TALEP SIRALAMASI NE OLMALI?

Şu anda en önemli talep, karşılıklı konuşabilme, birbirini anlayabilme ve tartışabilmedir. İkincisi, yeni anayasada vatandaşlığın Kürtleri de, Türkleri de rencide etmeyen makul bir biçimde tanımlanmasıdır. Üçüncüsü, anadille ilgili tartışmanın derinleştirilmesi ve makul kabullerin oluşmasıdır.

ÖCALAN'LA KİMLER GÖRÜŞÜYOR?

Devleti, Kürtleri ve siyaseti iyi tanıyan ve devletin mutfağında olan uzmanlık ve akademik yönü ağır basan güvenlik bürokrasisi devlet adına tam yetkili olarak görüşüyor.

ÖCALAN'A KİM GÜVENCE VERDİ?

Devletein kendisi verdi. "Ben devletim" diyenler verdi. Daha önce görüşenler "biz devleti temsil ediyoruz" diyorlardı. Ama şu anda görüşenler "biz devletiz" diyorlar.

ÖCALAN'IN HAPİS HAYATI DÜZELECEK Mİ?

Bu kesin. Barışın toplumda yaratacağı vicdan, çatışmalarda yaşanan mağduriyet vicdanının aşarsa, Öcalan açısından iyileşme, İmralı'dan çıkarılıp ev hapsinde tutulmasıdır.

MEDYA ÖZÜR DİLEMELİ

Türk medyası yaşanan kirliliğe gözlerini kapattı, görmezlikten geldi. 17 bin insanın öldürülmesine göz yumuldu. Türk medyasının işadamlarının, TUSİAD'ın bu ülkeye özür borçları var. 1993-1996'da işledikleri günahları affettirmek için barışa katkıda bulunmalılar, barışı sahiplenmeliler!"