BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İşte 'Sözleşmeli er' modelindeki ayrıntılar

Profesyonel askerliğe geçişin ilk adımı olarak görülen "sözleşmeli er" modelinin ayrıntıları belli oldu.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "sözleşmeli er" sisteminin bilinmeyenlerini açıkladı. Buna göre sözleşmeli erin eline üç yılın sonunda ortalama 75 bin TL para geçecek.

Gönül, Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya'nın konuyla ilgili sorularına yanıt verdi.

GÖREV YERLERİ

Sarıkaya'nın "Nerede görev alacaklar?" sorusuna Gönül, "Hudut da olur, yeri gelir İzmir'de de olur. Ama bunlar terörle mücadelede görevli personel olacak" diye yanıt verdi.

SAHİP OLDUKLARI HAKLAR

Gönül merak edilen yeni model hakkında önemli bilgiler verdi:

"Er elbisesi giyecek, kışlada yatacak, karavana yiyecek. Yedek subay olanlar akşamları evlerine gidebiliyorlardı. Bunlar izin dönemi dışında evine gidemeyecek. Aylık 1500 lira civarında bir ödeme yapılacak. Operasyon tazminatıyla birlikte bu 2 bin lirayı bulur. Hastaneden yararlanacak, sigortalı olacak. Her sene enflasyona göre maaşı artacak."

Bakan Gönül ayrıca sözleşmeli erlerin askeri personel ödemeleriyle ilişkisinin olmayacağını da sözlerine ekledi.

İŞ KURABİLECEK PARA

Sözleşmeli erin üç yılın sonunda alacağı parayı hesap eden Gönül, ülke ekonomisine olan katkısına şu sözlerle vurgu yaptı.

"Tahminimize göre ayda 1500-200 lira arası alırsa her sene 15 bin lira ile 20 bin lira biriktirebilecek. En düşükten gidersek üç senede 45 bin lira yapar. Üç yılını doldurduğunda 30 bin lira civarında da tazminat ödenecek. Demek ki üç yılda en az 45 bin liraya tazminatı da eklendiğinde 75 bin lira eline geçecek. Bir genç üçüncü yılın sonunda iş kurabilecek kadar para sahibi olacak."

Bakan Gönül'ün bu sözlerinin ardından söylediği sözler hayli ilginçti:

"Bu parayı bir baba evladına vermez..."