BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.440,68
HABER /  DÜNYA

Kurbanlıklarını satamayanlar müjde

Kurban Bayramı öncesinde Erzincan’da konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, özellikle büyükşehirlerde satılmayan kurbanlıklar...

Abone ol

Kurban Bayramı öncesinde Erzincan’da konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, özellikle büyükşehirlerde satılmayan kurbanlıkların canlı olarak Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınabileceği müjdesini verdi. Bakan Eker, bu yıl alınan tedbirle elinde kurbanı kalan satıcılara böyle bir kolaylık sağlandığının da altını çizdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Et ve Süt Kurumu Erzincan Tavuk Kombinası’nın temel atma törenine katılmak üzere Erzincan’a geldi. Sabah saatlerinde havayolu ile Erzincan’a gelen Bakan Eker, burada bir gün öncesinden memleketine gelen Bakan Yıldırım, Vali Abdurrahman Akdemir, Milletvekili Sebahattin Karakelle, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı.
Bakan Yıldırım ve Bakan Eker daha sonra Erzincan Valiliği’ni ziyaret ederek Vali Abdurrahman Akdemir’den brifing aldı. Burada gazetecilerin kurban satışlarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Eker, bu yıl kurbanlıkları elinde kalan satıcılara yönelik bir tedbir aldıklarını ifade ederek, satılamayan kurbanlıkların canlı olarak Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınabileceğini söyledi.
Bakan Eker, açıklamasında, “Kurbanlıklarını büyükşehirlere getirdi, satamadı ne yapacak. İstanbul’a, Ankara’ya büyükşehre getirmiş oluyor. Bin-bin beş yüz kilometre yol geliyor. Zaman zaman şu tedbiri alıyorduk ihtiyaç olursa. Et Balık Kombinası’na kestirmek suretiyle yardımcı oluyorduk. Bu sene ilk defa yeni bir usul geliştirdik, satılmayan kurbanlıklar bayram sonrasında Et ve Süt Kurumu canlı olarak satın alabilecek, vatandaşın elinde kaldı, satamadı kurbanlığını canlı olarak da alabileceği. Biliyorsunuz kesimhanelerin, kombinaların belli bir kapasitesi var. Her gün belirli bir sayıda kesebiliyor. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük merkezlerde kurbanlığını satamayan üreticimize, besimize yönelik böyle bir tedbir aldık” diye konuştu.

"KURBAN İTHALATI YOK"
Geçtiğimiz yıl büyük Türkiye’de toplam 770 bin büyükbaş hayvan ile 2 milyon 200 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesildiğini ifade eden Bakan Eker, bu sayının bu yıl iki katına çıktığını, kurban satış yerlerinin düzenli olarak denetlendiğini ve satışların sorunsuz bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Bakan Eker, “Bu sene bizim elimizde 1 milyon 500 bin civarında büyük baş kurbanlık var, yani 2012’nin iki katı. Küçükbaş kurbanlıkta yaklaşık 3 buçuk milyon. Dolayısıyla hiçbir sıkıntı olmadı bu ana kadar. Kurban satış yerleri sürekli denetleniyor, izleniyor. Satışlarda gayet de olumlu gidiyor. Fiyatlar aşağı yukarı geçen seneki fiyatlar düzeyinde, 8 Ekim itibari ile canlı ağırlık 10.10, küçükbaş da 10.30. Elimizdeki en çok kurbanlık satışının yapıldığı 13 vilayetin ortalaması, altında da var üstünde de var. Fiyatlar da makul düzeyde, vatandaşlarımız kurbanlıklarını beğeniyorlar, seçiyorlar ve kesiyorlar ve satışlar arefe ve bayram günlerinde de devam edecek. İki üç yıl içerisinde biz Trakya’daki şap hastalığından korunmak maksadıyla orada kısmen bir karat yapmıştık, oraya özgü olarak. O da maalesef yanlış anlamalara sebebiyet vermişti. Sanki Türkiye’de her tarafa kurbanlık ithalatı yapılıyormuş gibi, aslında öle olmamıştı. Sadece Trakya ve İstanbul’un Avrupa Yakası’na yapılmıştı. Bu sene ona da gerek kalmadı. Türkiye’de çok fazla kurbanlık tedariki var, yerli hayvanlarımızdan. Üreticilerimizin yetiştirdikleri hayvanlar kesiliyor. Hayvan sayısı da ihtiyacımızın çok çok üzerinde, hiçbir problem yok” şeklinde konuştu.

“KURBANA EZİYET ETMEK YASAK”
Her bayram kurbanlıklara yapılan eziyetlerle ilgili de konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Öteden beri bizim kültürümüzde ve dinimizde yasaktır. Kurbanlık hayvana muamele esnasında kesinlikle yasaktır, günahtır her şeyden önce. Tespit edildiği zaman bunlara birtakım cezalar da uygulanıyor, kurbanlıkların ve diğer bütün hayvanların nakli ile ilgili 2010 yılında birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanların bir yerden bir yere nakledilirken mutlaka, belirli sürelerde dinlendirilmeleri, çok fazla istif olmaması lazım, onların ihtiyacı olan havanın alınması gibi birtakım ihtiyaçlarının giderilmesi için mola verilmesi gibi bütün bunlara esaslara bağlandı. Eziyet etmek de aynı şekilde yasaklandı kesinlikle, birtakım cezalar uygulanıyor, belediyelerimiz Türkiye genelinde İstanbul, Ankara gibi büyükşehir belediyelerimiz altyapıyı daha iyi hazırlıyorlar. 10-15 sene öncesine göre çok daha iyi şartlarda altyapı hazırlanıyor. Onlarda bu sürece olumlu katkı sağlıyorlar” dedi.
Ziyarette Bakan Eker’e konuşmasının ardından Vali Abdurrahman Akdemir tarafından Erzincan Bakırı hediye edildi. Bakan Yıldırım ve Bakan Eker daha sonra Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde temeli atılacak olan ve 62 milyon TL’ye mal olacak Et ve Süt Kurumu Tavuk Kombinası inşaatına geçti.
(İHA)