BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL

Kurbanlıklar yola çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, Kars'ta kurbanlık hayvan sevkiyatlarının başladığını bildirdi.

Abone ol

Yıldırım, müdürlük binası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kentteki kurbanlık hayvan sevkiyatlarının sağlıklı şekilde devam ettiğini söyledi. Kars'ta her yıl üretilen büyük ve küçükbaş hayvanların Türkiye'nin hemen hemen bütün illerine sevk edildiğini belirten Yıldırım, geçmiş yıllara oranla iki kat artış yaşandığını söyledi.

Kurban Bayramı'na yönelik özel uygulamaları bulunduğunu, daha sıkı kontroller yapıldığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Kurbanlık olarak sevk edilen hayvanların il dışına gitmesi nedeniyle özellikle veteriner sağlık raporunun olması, beraberinde kimlik diye tabir ettiğimiz pasaportunun olması, kulağında küpesinin olması zorunludur. Bu kurallar ihlal edildiği takdirde yetiştirici, alıcı-satıcı çeşitli yaptırımlara maruz kalabilmektedir. Onun için de kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlık muayenesi, kimlik kontrolü, küpe numaralarının kontrolleri yapıldıktan sonra Türkiye'nin değişik illerine kurbanlık olarak satılmak üzere sevk edilmektedir.''

10 EKİM'DEN ÖNCE KURBANLIK YOK

Yıldırım, özellikle hayvan hareketlerinin sağlıklı şekilde kontrol altına alınabilmesi için İstanbul Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun aldığı karar gereği 10 Ekim'den önce İstanbul'a hayvan sevki yapılmayacağını, yetiştiricilerin bu tarihi dikkate almaları gerektiğini söyledi.

Kars'ta tamamen mera hayvancılığına dayalı bir besicilik yapıldığını ifade eden Yıldırım, ''Bu da hayvan refahına uygun. Çok sayıdaki mera kaynaklı yem bitkileriyle beslendiği için son derece doğal beslenmektedir. Onun için ilaç, antibiyotik kalıntısı da neredeyse sıfır düzeyinde. Kurban kesecek vatandaşlarımız Kars menşeli hayvanları rahatlıkla alıp tüketebilirler. Çünkü gönüllerine sinebileceği doğal bir et yapısı var'' ifadelerini kullandı.

Yıldırım'ın konuşmasının kamyonlara yüklenen büyükbaş hayvanların bir bölümü satışlarının yapılacağı bölgelere gönderildi.