BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.428,04
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Ukrayna temaslarını anlattı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna temaslarının en önemli kısmının Kırım Tatarları'nın sorunlarının ele alındığı toplantı olduğunu söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Tatar kardeşlerimizin, soydaşlarımızın buradaki temel sorunlarını beş ana konuda ele aldık ve gerçekten ciddi ilerlemeler kaydettik" dedi.

Davutoğlu, Ukrayna temaslarını AA'ya değerlendirdi. Davutoğlu, Ukrayna Büyükelçiler Konferansı'nda konuşma yaptığını ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç tarafından kabul edildiğini söyledi.

Davutoğlu, günübirlik resmi ziyaretinin en önemli ayağının ise 3 saate yakın süren Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstiyantin Grişçenko, Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoli Mogilov ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Kırımoğlu ile yaptığı toplantı olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, toplantının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Ukrayna ziyareti sırasında kurulması kararlaştırılan komisyon çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Toplantıda Kırım Tatarlarının sorunlarını ele aldıklarını aktaran Davutoğlu, "Tatar kardeşlerimizin, soydaşlarımızın buradaki temel sorunlarını beş ana konuda ele aldık ve gerçekten ciddi ilerlemeler kaydettik. Tatar kardeşlerimiz Ukrayna ile Türkiye arasında dostluk köprüsüdür. Kırım bizim tarihi bağlarla bağlı olduğumuz bir coğrafyadır, bir topluluktur" dedi.

Ukrayna'yı her ziyaretinde Kırım'ı da ziyaret etmeye çalıştığını hatırlatan Davutoğlu, büyük acılar çekmiş Kırım halkının Stalin zamanında sürgün edildikleri Sibirya'dan 1990'lı yılların başından itibaren anavatanlarına döndüklerini söyledi.

Davutoğlu, "250 bin Kırım Tatarı şu anda bizim de desteğimizle Kırım'da meskun edildiler. Tabii eğitimden kültüre birçok sorunları var. Bu sorunları bugün bu komisyon içinde ele aldık. Önemli ilerlemeler kaydettik. İnşallah önümüzdeki aylarda tekrar bir araya geleceğiz ve bizimle Ukrayna arasında dostluk köprüsü olan, ekonomik istikrarı bağlamında da büyük önem taşıyan Kırım Tatarlarının, soydaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.