BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Kriz döneminde kaç kişi iş buldu?

Hem istihdam hem işsizlik oranı nasıl artar? Yanıtı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer verdi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kriz döneminde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye iş imkanı yarattıklarını, o insanların şimdi iş sahibi olduğunu söyledi. Dinçer istihdam oranlarına karşın işsizlik sayısının artışını ise 871 bin kişinin iş isteyecek yaşa gelmesine bağladı.

Bakan Dinçer, kent merkezindeki Sarraflar Sokağı'ndaki esnafı tek tek ziyaret ederek, onlarla sohbet etti.

Girdiği konfeksiyon dükkanında küçük bir kız çocuğunun çalıştığını gören Dinçer, ''Daha 14 yaşındasın. Biliyorsun çocukların çalıştırılması yasak. Senin burada çalıştığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı duymasın'' dedi.

DEMOKRASİYİ DE GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bakan Dinçer Karaman Belediyesi ve AK Parti İl Teşkilatı tarafından düzenlenen toplantı referandum süreciyle ilgili konuştu. Bu ülkeyi bir bütünlük içerisinde daha demokratik, daha gelişmiş, daha istikrar içerisinde ve herkesin kardeşçe yaşadığı bir ülke haline getirmek için çalışacaklarını anlatan Dinçer şöyle konuştu:
"Bu yüzden işsizlik sorunuyla mücadele ederken, öbür taraftan demokrasiyi geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:
İSTİHDAMA KARŞIN İŞSİZLİK NEDEN ARTIYOR?

''Bir taraftan ekonomiyi geliştirmeye çalışırken, bir taraftan da ekonomik dengesizlikleri giderecek daha adil bir gelir dağılımı için mücadele ediyoruz. Kriz döneminde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye iş imkanı yarattık ve o insanlar şimdi iş sahibiler. 'İşsizlik oranlarımız niye arttı' diye sorabilirsiniz. Çünkü bu yıl 871 bin gencimiz iş isteyecek yaşa geldi. Tarım sektöründe önemli bir çözülme oldu. Tarım sektöründen sanayi sektörüne geçen insan sayısı, çok büyük oldu. Daha da önemlisi bir kişi işini kaybetmişse ve evde bir kişi çalışıyorsa tüm ev halkı iş aramaya başladı. Bunlar bizim oranlarımızı yükseltti. Ama biz krize rağmen 1 milyon 300 bin kişiye iş bulmuşsak, bunu takdir etmeseniz bile fark edilmesini istiyoruz.''

Dinçer, vatandaşlardan 12 Eylülde yapılacak referandumda sandığa giderek ülkenin geleceği ve demokrasi için 'evet' oyu kullanmalarını istedi.