BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kriz çözüldü üretici sevindi

Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği yaş sebze ve mevye ithatıyla ilgili sorunlar çözüldü. Kısıtlama 1 Temmuz'dan itibaren kalkacak!

Abone ol

Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği domates başta olmak üzere üzüm, limon, patlıcan ve patatesten oluşan beş kalem meyve ve sebzeye getirdiği ithalat yasağının kaldırılmasında anlaşma sağlandı. Yasaklar 1 Temmuz'dan itibaren kalkacak.

Rusya Karantina merkezinden edinilen bilgiye göre iki ülke heyetleri Cuma gününden bu yana süren müzakerelerde ortak metni parafe etti. Yasak 1 Temmuz'dan itibaren yürürlükten kalkıyor. Metin sabah saatlerinde parafe edildi. Rusya'nın daha önce Avrupa Birliği ile imzaladığı memorandum metnine benzer bir metinde Türkiye ile de mutabık kaldığı kaydediliyor.

Türkiye Tarım Bakanı Mehdi Eker'in önümüzdeki günlerde Moskova'ya gelerek anlaşmayı imzalaması bekleniyor. Türkiye Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları başkanlığındaki heyetle Rusya Bitki Koruma ve Karantina Kurumu arasındaki müzakereler Cuma gününden bu yana devam ediyordu. Parafe edilen memaranduma göre, Türkiye Rusya'nın belirlediği standartlara uygun laboratuarlarda gerekli tahlilleri yapılmış ürünleri Rusya'ya gönderebilecek.

YASAK 1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN KALKIYOR
Rusya'nın 7 Haziran'dan itibaren Türkiye'den ithal edilen ürünlerde uygulamaya koyduğu meyve ve sebze yasağı 1 Temmuz'dan itibaren kalkacak.

Rusya Bitki Koruma ve Karantina Kurumu Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert basına yaptığı açıklamada ortak protokol imzalamak istediklerini ifade ederek, "Türkiye'den ithal edilen ürünlerde Rusya'nın belirlediği hijyenik kuralların uygulanmasını istiyoruz. İthal edilen ürünlerin yanında sağlıklı olduklarına ilişkin laboratuvar sertikası yer almalı. Bu laboratuarlarda Rosselhoznadzor'un onayladığı teknik donanıma sahip olmalı." açıklamasında bulunmuştu.