BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kriz çözüldü Türkler tahliye ediliyor

Daha önce limana yaklaşamadığı belirtilen iki feribot, Bingazi limanına yanaştı! Orhangazi-1 yola çıktı.

Abone ol
Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı “Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1” feribotları Bingazi'ye ulaştı. Orhangazi-1 feribotu yola çıktı. Öte yandan dört bakanla yapılan eşgüdüm toplantısında Libya'ya bugün iki gemi daha gönderilmesi kararlaştırıldı.

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı iki feribottan “Osman Gazi-1” de Bingazi Limanı'na yanaştı. Feribotun limana yanaşmasının ardından Libya'daki muhalif güçlerden olduğu tahmin edilen 6 kişilik bir grup, görevlilerle konuşmak üzere gemiye bindi. Feribotlardaki mürettebat ve muhabirlerin gemi dışına çıkmasına izin verilmedi.

Limanın yaklaşık 1 kilometre uzağında bulunan Türk vatandaşları, eşyalarıyla yürüyerek feribotların bulunduğu noktaya geldi. Limandaki görevlilerin yönlendirmesinin ardından vatandaşlar feribotlara bindi.

26 SAAT SONRA LİMANA YANAŞTILAR

Yenikapı Limanı'ndan yola çıkan Osman Gazi-1 feribotu ile Orhan Gazi-1 feribotu, dün saat 13.00 sıralarında Akdeniz açıklarında buluştu. Daha önce Libya'nın Derne ve Trablus kentlerine gitmesi planlanan feribotlar, yaklaşık 26 saat süren seyrin ardından Bingazi'ye ulaştı. 

Bingazi Limanı'na ilk olarak Orhan Gazi-1 feribotunun yanaşmasına izin verildi. Bingazi'de bekleyen 1500 Türk vatandaşının bu feribota bindirilmesinin ardından, açıkta bekleyen Osman Gazi-1 feribotuna da 1500 vatandaş alınacak. Feribotlara alınan yolcuların pasaport kontrolleri yapıldı.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER- CANLI TAKİP

KADDAFİ'NİN DÜNYAYI BATIRACAK PLANI

KADDAFİ'Yİ 40 BAKİRE KADIN KORUYOR


KADDAFİ İSTİFA ETMEDİ, TEHDİT ETTİ


KADDAFİ HALKIN KARŞISINA BÖYLE ÇIKTI FOTO GALERİ

MARMARİS'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

Libya'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için Bingazi limanında bulunan Orhangazi-1 feribotu yola çıktı.

Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.

Bingazi limanından ayrılan Orhangazi-1 feribotunun, Marmaris'e doğru yol aldığı bildiriliyor.

Bu arada, Osmangazi-1 feribotuna yolcu alımı da sürüyor.

Bingazi Limanı'nın dışında bekleyen 200 Türk vatandaşı ile konsolosluklardan haber bekleyen ve kentin farklı bölgelerinde toplu halde bulunan vatandaşların tahliyesi de tekrar Bingazi'ye dönecek bu feribotlarla yapılacak.

Feribotlarda, İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Dışişleri Bakanlığı görevlileri, gemi mürettebatı, Anadolu Ajansı ve TRT muhabirleri yer alıyor. Her iki feribotta, Türk Kızılayı'nın Türk vatandaşları için hazırladığı toplam 40 tonluk yardım malzemesi de bulunuyor.

DÖRT BAKANLA EŞGÜDÜM TOPLANTISI

Toplantıda Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye nakli konusunda yapılan çalışmalar ve alınabilecek ilave tedbirlerin değerlendirildiği ifade edildi. Vatandaşların Libya'dan havayoluyla tahliyesi konusunda girişimlerin sürdüğü, İstanbul'dan gönderilen 2 feribotla 3 bin yolcunun Türkiye'ye getireleceği bildirildi. Ayrıca toplantıda, Samsun ve Ankara feribotlarının da Libya'ya gönderilmesine karar verildiği belirtildi. 

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Toplantıda, Libya’daki vatandaşlarımızın ülkemize nakli konusunda yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş ve alınabilecek ilave tedbirler değerlendirilmiştir. Bingazi'ye varacak gemilerle yaklaşık üç bin vatandaşımızın Bingazi’den ülkemize nakli planlanmaktadır. Tahliyenin başarıyla sonuçlanması halinde gemilerimizin Marmaris’e intikalleri planlanmıştır. Deniz Kuvvetlerimize ait İskenderun feribotu da 24 Şubat 2011 tarihinde Libya sahillerine varacaktır. Toplantıda ayrıca, Samsun ve Ankara feribotlarının da Libya’ya gönderilmesine karar verilmiştir."

Bu feribotlardan ilkinin dün, diğerinin ise  bugün yola çıkacağı ve feribotlarda Libya halkına yardım amaçlı gıda, ilaç ve tıbbi malzeme de taşınacağı belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Vatandaşlarımızın hava yoluyla ülkemize tahliyesi konusunda çalışmalar da devam etmektedir. Halihazırda 19 Şubat tarihinden bu yana 2141 vatandaşımız ülkemize getirilmiştir. Libya’da şu an uluslararası hava trafiğine açık olan tek havaalanı Trablus’tur. Buradan vatandaşlarımızın nakline THY uçakları ile devam edilmektedir. Ülkedeki diğer havaalanlarından da tahliye konusundaki girişimlerimiz devam etmektedir. Bakanlığımız vatandaşlarımızın yoğun bilgi taleplerini karşılayabilmek üzere Libya için tahsis edilen Kriz Merkezinin kapasitesini artırmıştır. Bakanlığımızın evvelce bildirilen Kriz Merkezi telefonlarına ilaveten 0 (312) 292 29 29 (20 hat) Çağrı Merkezi de bugün itibariyle hizmete sokulmuştur."