BIST 10.012
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.425,68
HABER /  POLİTİKA

Emine Erdoğan BM'de kadını anlattı

Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda Türkiye kadınlarını anlattı!

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'de kadınların, eşitlik mücadelesinde, ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda daha etkin olma mücadelesinde, örnek bir atılım sergilediklerini söyledi.
Emine Erdoğan, New York'ta BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun 55. Oturumu'nun açılışında, onur konuşmacısı olarak BM Genel Kurulu'na hitap etti.

Emine Erdoğan'ın konuşmasını Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve kızı Sümeyye Erdoğan da dinledi.

Emine Erdoğan konuşmasının başında, BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun 55. Oturumu'na başarılar dileyerek, toplantıya katılanlara hitap etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

"KADINLAR NE EKMEK NE DE MERHAMET İSTİYOR"

Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu'nda, "Kadınlar ve kızların eğitime, meslek içi eğitime, bilime, teknolojiye, tam istihdama ve uygun işlere erişimleri ve katılımlarının desteklenmesi" konusunun öncelikli tema olarak seçilmesini son derece isabetli bulduğunu ifade eden Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletlerde bir Kadın Biriminin (BM Kadın) oluşturulmasını ve faaliyete geçmesini de heyecan verici bulduğunu söyledi.
Kadın Biriminin sorumluluğunu Michelle Bachelet'in üstlenmiş olmasından ayrıca büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Bachelet'i kutlayan ve yürekten desteklediğini belirten Erdoğan, ulaşım ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasının, mesafelerin kısalmasına, dünyanın küçük ekranlardan evlere kadar girmesine yol açtığını kaydetti.
Emine Erdoğan konuşmasında şu hususların da altını çizdi:
"Bugün artık kadınlar, ne ekmek, ne de merhamet istiyorlar. Bugün, dünyanın her yerinde kadınlar, haklarını, en temel insani haklarını, eğitim haklarını, çalışma haklarını, eşitlik haklarını istiyorlar. Kadınlar, her zamankinden çok daha fazla öğrenmek, bilgilenmek istiyor, kendileri için, çocukları için, gelecek nesiller için artık daha fazla eğitim istiyorlar, hayatın her alanındaki etkinliklerde daha fazla söz sahibi olmak istiyorlar. 
Kadınlar, hibe değil, sadaka değil, insan onuruna yaraşır bir şekilde var olma hakkı istiyor ve artık çok daha güçlü şekilde bunun için mücadele veriyorlar. Henüz katedeceğimiz uzun bir mesafe olduğunu, henüz aşmamız gereken büyük engeller, elde etmemiz gereken daha fazla insani hak olduğunu biliyoruz ama yine bugün, dünyanın her yerinde sesini yükselten, örgütlenen, bilinçlenen ve aydınlanan kadınlar sayesinde, şafağın da her zamankinden daha yakın olduğunu biliyoruz."
TÜRKİYE'DEKİ DURUM

Konuşmasında Türkiye'de kadınların, eşitlik mücadelesinde, ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda daha etkin olma mücadelesinde, örnek bir atılım sergilediklerini ifade eden Emine Erdoğan, "Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan, anayasal ve parlamenter demokrasiyi başarıyla uygulayan, demokratik standartlarını her geçen gün yükselten, Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini yürüten Türkiye, bölgesinde olduğu kadar, küresel ölçekte de etkinliğini artırıyor, dikkatleri üzerine çekiyor" diye konuştu.
Türkiye'nin kadına ve kadın haklarına, kadınların eğitimine ve çalışmasına yönelik tarihi ön yargıları tek tek geride bıraktığını; "yerel ile evrenseli buluşturan bir anlayışla" hareket ettiğini söyleyen Emine Erdoğan, şöyle devam eti:
"Sadece son 8 yılda, ülkemde, 160 bin yeni derslik inşa edildi, 80 yeni  üniversite kuruldu, yurtlar, eğitim merkezleri, kurslar, öğrencilere ve ailelerine yönelik maddi destekler sayesinde okullaşma oranı yüzde 100 oranına çok yaklaştı. Benim bizzat öncülüğünü yaptığım bir kampanya ile ülke genelinde 350 bin kadın ve kız çocuğu okulla buluştu, okuma yazma öğrendi."