BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Türk çiftçisinin yüzü hibelerle güldü

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı son 7 yılda çiftçiye destek yağdırdı!

Abone ol
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Proje Döngüsü Yönetimi ve AB Fonlarının Kullanımı” konulu bir  hizmet içi eğitim toplantısı sürüyor. Tokat’taki toplantıda konuşan   Teşkilatlanma ve Destekleme Genel   Müdür Yardımcısı Osman Şimşek,  TEDGEM’in çalışmalarını anlattı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımın stratejik öneminin artarak devam ettiğini söyledi. 
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel  Müdürlüğü tarafından Tokat’ta düzenlenen “Proje Döngüsü Yönetimi ve AB Fonlarının Kullanımı” konulu hizmet içi eğitim toplantısı sürüyor. 

21 Şubat’ta başlayan ve 25 Şubat’a kadar devam edecek hizmet içi eğitim toplantısının açılış töreninde konuşan Teşkilatlanma ve Destekleme Genel   Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, Tarım Bakanlığı ve TEDGEM’in çalışmalarını ve yürütülen projeleri anlattı.

"Proje Döngüsü Yönetimi ve Avrupa Fonlarının Kullanımı” konulu eğitimin, Tarım Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, tarımsal yayımı geliştirme projesi (TARGEL) kapsamında hizmet vermekte olan sözleşmeli personelin, görev yerlerindeki etkinliklerinin artırılması amacıyla düzenlendiğini söyleyen Şimşek, tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik öneminin artarak devam ettiğini ifade etti. Nüfusun beslenme ihtiyacının karşılanması nedeniyle tarımın, ülke ekonomisinde  önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Şimşek şöyle konuştu:

“Tarım işletmelerinin küçük ve toplam arz üzerinde hiçbir işletmenin tek başına etkili olmadığı ülkelerde üreticilerin kooperatif birlik gibi kuruluşların çatısı altında birleşerek ürünlerinin piyasaya toplu olarak arz etmeleri veya ürettikleri ham maddeyi işleyerek katma değer yaratmaları; hem kendi kazançlarının artması hem de tarımsal sanayiye düzenli ham madde temin edilmesi için bir zorunluluktur. 

Bakanlık olarak ülkemiz çiftçilerinin örgütlenmesini sağlamak örgütlenmiş çiftçileri desteklemek ve denetlemek, uluslar arası çiftçi organizasyonları ile işbirliği yapmak, çiftçilerimize tarımsal yayım ve el sanatları hizmetleri götürmek, kırsal kalkınma yatırımlarına destek olarak tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayarak uluslar arası rekabet gücümüzü artırmaya çalışmaktayız. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde çiftçilerimizin örgütlenmelerinde önemli gelişmeler olmuştur. Ülkemizde 13 bin tarımsal amaçlı kooperatif mevcut olup bu kooperatiflerin 3 923 306 üyesi bulunmaktadır.” 

“8 YILDA 1.800 KOOPERATİFE 1,5 MİLYARLIK DESTEK”

Tarım Bakanlığı’nın kooperatif projelerinin 7 yıl ve 12 yıl vadeli, yüzde 4 faizli ve faizsiz kredilerle desteklediğini söyleyen Teşkilatlanma ve Destekleme Genel   Müdür Yardımcısı Osman Şimşek,  1990-2002 yılları arasında  712 kooperatife destek verilirken, 2003-2010 yılları arasında 1.800 kooperatife 1,5 milyar liralık destek verildiğini açıkladı. Üreticilere, öz sermayeye dayalı yatırımların desteklenmesi amacıyla 2005 yılında 16 ilde pilot olarak uygulamaya konulan “Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı” ile tarımsal ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması ve depolanmasına yönelik projelere %50 hibe destek verildiğini ifade eden Şimşek şunları ifade etti:
 
“Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı” 2006 yılında 65 İlde başlatılan “Kırsal kalkınma yatırımlarının destekleme programı ile 2009 yılında birleştirilerek 81 ilde Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı olarak 2010 yılının sonuna kadar devam etmiştir. Amacı; Avrupa birliği fonlarının kullanımı için Avrupa birliği kriterlerine göre proje yapmayı öğretmek olan bu proje Bakanlığımızca  2011-2015 yılları arasında da desteklenecektir.

ÇİFTCİYE DESTEK YAĞDI

2005-2010 yılları arasında uygulanan projelerle   3.005 proje tamamlanmış olup, 565.112.566 TL. hibe verilmiştir. Bu projelerin uygulamaya girmesiyle yaklaşık 18.871 kişi istihdam edilmiştir. Ayrıca 2007-2010 yılları arasında Bakanlığımızca uygulamaya konulan Makine Ekipman desteklemeleri ile 78.122 makine ekipmana 349.066.031 TL. hibe desteği verilmiştir. Böylece Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programına ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme programına 914 milyon TL. hibe desteği verilmiştir. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kirpi Organizasyon tarafından organize edilen  “Proje Döngüsü Yönetimi ve AB Fonlarının Kullanımı” konulu  hizmet içi eğitim toplantısına,  Bakanlıkça görevlendirilen eğiticiler, Şube Müdürleri, Amasya, Çankırı, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde görev yapan  mühendis  ve veteriner hekimler olmak üzere 120 personel katıldı.