BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartı ödemesi gecikeni faiz çarpacak! Asgari ödemeden kalana yüzde 65 faiz...

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 30'a çıkarmasının ardından kredi kartı kullananlara kötü haber geldi. Seçim öncesinde düşük tutulan kredi kartı ve nakit çekim faizleri, seçim sonrasında uçuşa geçti. Yıllık oran olarak gecikme faizi kredi kartında yüzde 70'leri, nakit çekimde yüzde 90'ları aşıyor.

Abone ol

Seçim öncesinde düşük tutulan faizler seçim sonrasında adeta uçuşa geçti. Vatandaşların yaygın olarak kullandığı kredi kartı ve nakit çekim faizlerinde adeta patlama yaşandı. Seçim öncesinde yüzde 8,5 olan politika faizi dört ayda yüzde 30’a yükseltilirken, politika faizine bağlı olan kredi kartı ve nakit çekim faizleri de hızla arttı.

Asgari ödemeden kalana yüzde 65 faiz

Seçim öncesinde ve haziran ayında yüzde 1,36 olan ve 1 Eylül itibarıyla yüzde 2,81’e yükselen kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı, 1 Ekim itibarıyla yüzde 3,26’ya yükselmiş olacak.

Eğer kredi kartı borcunuzun yalnızca asgari tutarını öderseniz, geriye kalan borç üzerine akdi faiz uygulanıyor. Bu oran, seçimler öncesinde ve haziranda yıllık olarak vergiler dahil yaklaşık yüzde 23,4 idi. 1 Ekim itibarıyla bu oran yaklaşık yüzde 65’e yükselmiş olacak.

Kartta gecikene yüzde 72 faiz

Seçim öncesinde ve haziranda yüzde 1,66 olan ve 1 Eylül itibarıyla yüzde 3,11’e yükselen kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Ekim itibarıyla yüzde 3,56’ya yükselmiş olacak. Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödemezseniz ya da eksik öderseniz, gecikme faizi uygulanıyor. Bu oran, seçimler öncesinde ve haziranda yıllık olarak vergiler dahil yaklaşık yüzde 29,2 idi. 1 Ekim itibarıyla bu oran yaklaşık yüzde 72’ye yükselecek.

Nakit çekimde gecikene yüzde 93 faiz

Seçim öncesinde yüzde 1,36 olan ve 1 Eylül itibarıyla yüzde 3,57’ye yükselen nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı, 1 Ekim itibarıyla yüzde 4,02’ye yükselecek.

Söz konusu oran, seçimler öncesinde ve haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 23,4 idi ancak 1 Ekim itibarıyla yaklaşık yüzde 84,28’e yükselecek.

Seçim öncesinde ve haziranda yüzde 1,66 olan ve 1 Eylül itibarıyla yüzde 3,87’ye yükselen nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Ekim itibarıyla yüzde 4,32’ye yükselecek.

Söz konusu oran, seçimler öncesinde ve haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 29,2 idi ancak 1 Ekim itibarıyla yüzde 92,64’e yükselecek.

Yukarıda bahsedilen oranlar TCMB tarafından belirlenen tavan oranlar yani üst sınırlar. Bankalar bu oranların altında değişen oranlar belirleyebiliyor.