BIST 10.922
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.501,28
HABER /  POLİTİKA

Kraliçe onuruna akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hollanda Kraliçesi Beatrix onuruna bir akşam yemeği verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hollanda Kraliçesi Beatrix onuruna bir akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, resmi konuğu olarak Ankara'da bulunan Hollanda Kraliçesi Beatrix onuruna Çankaya Köşkü'nde bir akşam yemeği verdi.

Hollanda Veliaht Prens Willim Alexsander ile Prenses Maxima'nın da katıldığı yemekte, Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, Kraliyet Ailesi üyeleri ve konukları kapıda karşıladı. Yemeğe TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa
Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ile çok sayıda davetli katıldı. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye ve Hollanda arasındaki dostluk ilişkilerinin 400 yıllık güçlü bir tarihsel geçmişe dayandığını söyledi. Türk kültüründe zerafet ve güzelliği temsil eden lalenin, 16. yüzyılda Hollanda'ya götürülüşünden bu yana iki kültürün olduğu kadar tarihsel dostluğun da simgesi olduğunu belirten Sezer, "1612'de Hollanda'nın Osmanlı İmparatorluğu'na büyükelçi atamasıyla başlayan ve 2012'de 400. yıldönümünü kutlayacağımız diplomatik ilişkilerimiz, bugün uluslararası ilişkilere yön veren ortak evrensel değerlerle daha da güçlenmiştir" dedi. 2001 yılında Hollanda'ya gerçekleştirdiği ziyaretten bu yana Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

"Türk Ulusu'nun güçlü istenci ve Yüce Önder Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda Avrupa Birliği'ne katılım sürecimizin önünü açan siyasal ve ekonomi alanındaki düzenlemeler yaşama geçirilmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile 40 yılı aşkın sürede geliştirdiği ilişkilerinin önemini paylaşan Hollanda'nın Dönem Başkanlığı sırasında alınan tarihsel bir kararla, katılım
görüşmelerimiz Ekim 2005'de başlatılmıştır. Hollanda'nın Dönem Başkanlığı sırasında ülkemize yönelik hakça ve nesnel tutumu beğeniyle karşılanmıştır. Bu sürecin aynı yaklaşımla ve Hollanda'nın desteğiyle sürmesine önem veriyoruz."