BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Köşk'ten şarap tadında açılım

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 'Türkiye'de şarapçılık' konusunda sürpriz önerilerde bulundu.

Abone ol

Çankaya Köşkü'nün 'Şarapçılık' konusundaki tespit ve önerileri, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı DDK'nın hazırladığı, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Raporu'nda yer aldı.

Şarapçılık konunusunda önemli uyarıların yer aldığı raporda, tanıtımın önemine vurgu yapıldı. DDK raporunun 437. sayfasında şu ifadelere yer verildi: 'Dünyada şaraba ait her türlü teknik ve ticari mevzuat değişikliğinin önemli bir kaynağı olan, üyesi olduğumuz Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Örgütü'nün teknik ve bilimsel
komitelerinde görev alınmasının gerekli ve yararlı olduğu düşünülmektedir. 2012 yılında yapılacak 35'inci Dünya Bağ ve Şarap Kongresi ülkemizde düzenlenecektir. Bu itibarla, kongre için hazırlık süreci iyi değerlendirilmelidir.'

Kaçak rakıya önlem
Köşk'ün TAPDK Raporu'nda, geçmişe çok sayıda ölüme neden olan 'kaçak rakı' üretimine ilişkin uyarı ve öneriler de yer aldı. Cumhurbaşkanlığı DDK, kaçak üretimin önüne geçebilmek için 'laboratuvar' kurulmasını ve ürünlerin 'elektronik sistemle takip' edilmesini  istedi.

'Uyanık' personele Çankaya freni

Raporda, TAPDK'nın işleyişine ilişkin sorunlara da değinildi. Kurumda göreve başlayanların, aynı gün bakanlıka geçiş yapmalarını eleştiren Köşk, TAPDK'nın da kuruluş amacına uygun çalışma gerçekleştiremediğini vurguladı. İşte, DDK gözüyle TAPDK'nın sorunları:

- Bazı personelin göreve başlatıldıkları gün, kurumun ilişkili olduğu bakanlığa geçici görevlendirmelerinin yapıldığı tespit edilmiştir. Görevlendirmelerin hizmet gereklerine uygun olmasına özen gösterilmeli. 

- Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun asli görevlerini yerine getirme hususunda, kurulduğu günden bu yana başarılı sonuçlar ortaya koyamadığını açıkça göstermektedir.