BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünya ticaret zirvesi İstanbul'da başlıyor

'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' zirvesi bugün başlıyor. Zirveye 135 ülkeden 2 bin 300 yabancı işadamı katılıyor.

Abone ol

'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' zirvesi bugün başlıyor. Zirveye 135 ülkeden 2 bin 300 yabancı, Türkiye'den de 2 bin 200 Türk işadamı katılıyor.

6 gün sürecek toplantılar boyunca işadamları 100 bin ayrı iş görüşmesi yapacak. Bu görüşmeler sonucunda 7 milyar dolarlık iş bağlantısının gerçekleşmesi öngörülüyor. Zirvenin resmî açılışı bugün İstanbul Haliç ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) organize ettiği zirve öncesinde katılımcı bakanlar Zafer Çağlayan başkanlığında dün bir araya geldi.

Bu sene ikincisi yapılan Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü toplantıları 40 ülkenin temsil edildiği bakanlar zirvesi ile başladı. İstanbul'da dün yapılan 'Ticaret Bakanları Zirvesi'nde misafir 22 bakan ve 12 bakan yardımcısı olmak üzere 40 ülke temsilcisi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında toplandı. Zirvede, dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusunda görüş birliği sağlandı. Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha gündemi çerçevesinde yürüttüğü dış ticareti kolaylaştıran müzakerelere destek isteyen Türkiye, gümrük vergilerinin düşürülmesini ve tarım dışı alanlarda pazara girişlerin önündeki engellerin kaldırılmasını gündeme getirdi. Katılımcılar, ticareti kolaylaştıracak düzenleme yapılmasında mutabık kaldı.

135 ülkeden 2.300 yabancı işadamı ile Türkiye'den 2.200 işadamının katılacağı 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' zirvesi bugün İstanbul Haliç ve Kongre Merkezi'nde başlıyor. 6 gün sürecek etkinlikler boyunca katılımcı işadamları arasında toplam 100 bin ayrı iş görüşmesi sonucunda 7 milyar dolarlık iş bağlantısının gerçekleşmesi öngörülüyor. İstanbul'a gelecek yabancı işadamları ülkelerinin en büyük ithalatçı ve yatırımcıları arasında yer alıyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) organize ettiği 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' toplantıları öncesinde dün bir araya gelen katılımcı bakanlar, ülkeleri arasındaki ticari faaliyetler ile muhtemel problemler ve çözüm yollarını görüştü. Bakanlar, ülkeleri arasında ticaret hacimlerinin artırılması için uygulanacak politika ve teşvikleri de masaya yatırdı. Toplantıda mevkidaşlarına seslenen Bakan Çağlayan, "Zirveye katılan 40 ülkenin GSYH'sı 6,2 trilyon, toplam ihracatı 1,36 trilyon dolar. Dünya ticaretinin yüzde 10,6'sını bu ülkeler yapıyor. Rakamlar, Türkiye–Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun önemini ortaya koyuyor." dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise bu organizasyona 50 bin ihracatçı firma ile destek verdiklerini açıklarken, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine sahip olmasına giden yolun İstanbul'dan geçtiğini kaydetti. İhracatçıların zirveye katılan ülke bakanlarından bazı talepleri olduğunu dile getiren Büyükekşi, bunları şöyle sıraladı: "Dış ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı. Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha gündemi çerçevesinde yürüttüğü müzakerelere destek bekliyoruz. Dünya ticaretindeki liberalleşme hızlanmalı. Tarım dışı alanlarda pazara girişin önündeki engeller kalkmalı. Gümrük vergileri ve kotalar indirilmeli."


TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, İstanbul buluşmasının dünyanın krizden çıkmak için mücadele ettiği bir dönemde yeni fırsatlar oluşturacağını söyledi. Organizasyonun dünyanın en büyük iş geliştirme platformlarından biri olduğuna dikkat çeken Meral, toplantı boyunca 1.600 tercümanın 42 dilde çeviri yapacağına işaret etti. Zirvenin önemli alım ve yatırım kararlarına vesile olacağını vurgulayan Meral, "Bu organizasyonumuz devletin, hükümetin, sivil toplum kuruluşlarının ve iş dünyasının ortak bir çalışmasıdır. Biz Türkiye'ye inanıyoruz. Bu ve bunun gibi organizasyonlar neticesinde Türkiye yüzde 7'lik büyüme hedefini yakalayacak." şeklinde konuştu.

'UZUN DÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ İÇİN KARARLIYIZ'

'İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi' sonunda yayımlanan deklarasyonda, yatırım ve ticaretin kolaylaştırılması, enerji, ulaştırma ve turizm alanlarında, ortak diyaloğun güçlendirilmesi yoluyla uzun dönemli işbirliği sağlamak konusundaki kararlılık vurgulandı. Deklarasyonda, "Küresel krizin etkilediği ekonomilerimizin toparlanmasında, bugün burada temelleri atılan ikili ticari ilişkilerin kilit rol oynayacağını vurgularız. Sürdürülebilir kalkınma ve halklarımızın yararına yönelik ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari işbirliklerinin artırılması hususundaki temennimizi beyan ederiz.'' denildi.

Bugün açılışı yapılacak program kapsamında misafir işadamları 16 ve 17 Haziran'da Türk meslektaşlarıyla iş görüşmesi yapacak. Misafir işadamları 18-20 Haziran'da Türkiye'nin 62 şehrini ziyaret edecek. TUSKON 7 bölgeye yayılmış federasyonlarıyla konuklara yatırım imkanlarını yerinde gösterecek.