BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,59
ALTIN 2.380,51
HABER /  GÜNCEL

Korsana kötü haber

Korsanla mücadelede geri adım olarak nitelendirilen Ceza Kanunu tasarısı tepkiler üzerine değişiyor.

Abone ol

Korsanla mücadelede geri adım olarak nitelendirilen Ceza Kanunu tasarısı tepkiler üzerine değişiyor. Yeni tasarıda cezalar artıyor, hapis cezası geliyor. Polis gördüğü yerde korsana müdahale edebilecek

Her tür korsan yayıncılık tekrar şikâyete bağlı suç olmaktan çıkıyor; para cezaları yerine, beş yıla kadar doğrudan hapis cezası uygulanacak. TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki 'Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Tasarısı' ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikler sanatçıların tepkisine neden olmuştu. Meslek örgütleri, AKP Şanlıurfa Milletvekili Faruk Bayrak ile CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek ile temasa geçti. Ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurarak tasarıda yeni düzenlemeler istendi. Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen'in başkanlığında yapılan toplantılarda tasarıyla ilgili önergeler hazırlandı. TBMM Adalet Alt Komisyonu'nun 23 Mayıs Salı günü meslek örgüt temsilcileri ile birlikte yapacağı toplantıda söz konusu önergelerin gündeme geleceği bildirildi.
Komisyonun önergeleri benimsemesi durumunda, yapılacak düzenlemeler şöyle:

Eser sahipleri, korsan yayıncıların yansıra izinsiz icraya karşı da korunacak.

Korsan kopyalar yakalandığında hak sahibi bunların imhasını veya uygun bir bedel karşılığı kendisine verilmesini ya da normalin üç katı kadar bir ücreti talep edebilecek.

Para cezaları kaldırılacak, korsancılar altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Tasarıyla meslek birliklerinin elinden alınan şikâyet yetkisi iade edilecek. Ayrıca şikâyet koşulu aranmaksızın suç konusu eşya ile ilgili olarak elkoyma ve koruma tedbirlerinin alınmasına ilişkin işlemler yapılacak.

Tasarıda Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlıklarına ve ilgili gerçek ve tüzelkişilere hak sahiplerini haberdar etme yükümlülüğü yükleyen hüküm, suçlardan bakanlıkların ve belirtilen kişilerin her zaman haberdar olması mümkün görünmediği için çıkarıldı.

Değiştirilen Ceza Yasası tasarısı, korsanı şikâyete bağlı suç kapsamına alıyordu. Önerge ile bundan vazgeçiliyor. Buna göre kolluk kuvvetleri korsanla yine re'sen harekete geçebilecek, gördükleri yerde müdahale edecek

Sahte bandrol üretenlerin cezası, Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) sahte belge düzenlemeyle eşdeğer kabul edilecek. Bu çerçevede iki-beş yıl hapis cezası verilebilecek.

Kaynak:Radikal