BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.439,49
HABER /  GÜNCEL

Koronavirüsle mücadelede yerinde karar dönemi yarın başlıyor! Yasaklar kalkıyor mu?

TÜRKİYE yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede 'yerinde karar dönemi'ni yarın başlatıyor. İl bazında '7 günlük vaka' sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak.

Abone ol

Koronairüsle mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Yeni dönemde, il bazında haftalık vaka ortalaması açıklanacak. Böylelikle, il hıfzıssıhha kurulları bölgesel bazda yeni tedbirleri veya gevşetme kararlarını hayata geçirebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada salgın yönetiminde yeni döneme geçtiklerini belirtmişti. Koca, bu dönemin adının ise 'yerinde karar dönemi' olduğunu söylemişti.

Kafe ve restoranların açılması için yeni formül

Koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan restoran ve kafeler ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Yaklaşık 4 aydır iş yapamayan esnaf, belli kurallar çerçevesinde ekmek kapılarının açılmasını istiyor. Sağlık Bakanlığı da yeni bir formül üzerinde çalışıyor. İşte o formülün detayları:
Vaka sayısını azaltan il ve ilçeye ödül
Yeni dönemde il ya da ilçeler bazında daha az vaka ve ölüm olan yerlerde kısıtlamalar azaltılacak. Buna İl Hıfzıssıhha kurulları karar verecek. Bir il ya da ilçede vaka sayıları ve ölüm oranları azalmışsa, kurallara uyan halk ödüllendirilecek.
Öncelikle restoranlar ve kafeler açılacak
Böylelikle şehirler veya ilçeler daha çok kendini koruyacak önlemlere başvuracak. Vaka sayıları azalan illerde öncelikli olarak lokanta ve kafeler açılacak.
Yüz yüze eğitim için yeni arayış
Yüz yüze eğitim konusunda ise üniversitelerin talebi üzerinde çalışma yürütülüyor. İngiltere’den gelen mutant virüsün etkisi şu ana kadar 238 kişide, Güney Afrika mutantı ise 20 kişide görüldü. Bu mutantların sayısının artmaması için üniversitelerde yüz yüze eğitim konusu biraz daha ağırdan alınıyor.
‘Üniversiteleri mayısta açalım ağustosa kadar açık kalsın’ önerisi bulunuyor. Bir öneri de teorik derslerin online, pratik derslerin yüz yüze olması şeklinde. Tüm bu öneriler tartışıldıktan sonra karara bağlanacak.