BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Konyalılar oh be diyecek

Bu öyle bir değer ki son yıllarda petrol ve altını sollar hale geldi. Konyalılar özellikle de çiftçiler bayram edecek.

Abone ol Kuraklık ve susuzlukla kıvranan Konya Ovası’nda yerin 450-500 metre altında yeni bir yeraltı su rezervi bulundu. Su, Konya Ovası’nı kurtaracak.

MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürlüğü, yaptığı araştırmalar sonucunda Konya Havzası’nda mevcut yer altı suyunun daha da altında ikinci bir su rezervini tespit etti.

BULUNAN REZERV MEVCUT SU DEPOSUNUN DA ALTINDA

MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci, özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık ve aşırı su kullanımı sonucu yer altı suyunda ortaya çıkan ciddi düşüş üzerine bir çalışma yaptıklarını belirtti. Demirci, “Jeoloji ve jeofizik raporlarımızın desteğiyle yaptığımız araştırmada mevcut yer altı suyunun daha da altında ikinci bir su rezervi tespit ettik” dedi.

Yaptıkları ölçümlere göre su rezervinin 450-500 metre derinlikte olduğunu vurgulayan Demirci, şunları kaydetti:

MEVCUT TABAKADAN BAĞIMSIZ

“Konya Ovası’nı bir çanak olarak düşündük ve yıllar önce yaşanan çökmeleri hesapladık. Raporlar, ölçümler ve çalışmalar derken, sevindirici bir sonuca ulaştık. İkinci bir su tabakası olduğu kesin. Bu su rezervi, suyun çekildiği mevcut tabakadan tamamen bağımsız. Borularla ciddi paralar harcanarak kilometrelerce öteden suyun getirilmesindense daha ucuza sondajla bu su çekilebilir. Çok da zor ve pahalı değil.”

SONDAJLAR ÇEKİLEBİLİR

Demirci, bulunan suyun içme ve sulama suyu olarak kullanılabileceğini, buradaki suyun, mevcut kullanılan rezerve eşit olduğunu tahmin ettiklerini ve planlı ve programlı kullanılırsa bu suyun Konya’ya büyük fayda sağlayacağına inandıklarını vurguladı. Demirci, “Çünkü tarıma dayalı bir ekonomisi olan bölgede, halen tarıma yönelik yatırımlar yapılıyor. Sondaj tekniğine göre yapılırsa suyun çıkarılması ve kullanılması çok kolay olur” dedi.