BIST 10.112
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.409,71
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konuta olan talep patladı!

Referandum sonrası hareketlenen konut piyasasında rekor yaşanmasına neden oldu. Günde 1500 kişi konut kredisi için bankalara başvuruyor.

Abone ol

Konutta talep patladı, günde 1500 kişi kredi kullanmak için bankalara akın ediyor. Faizleirn yüzde 1'lerin altına gerilemesiyle artan konut iştahı referandum sonarıs siyasi belirsizliğin azalmasıyla ikiye katlandı. Günde 1000 adet olan konut kredisi kullanımı referandum sonrası 1500 ile 2 bin adete yükseldi.

Akşam'ın haberine göre, Faizlerin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi, referandum sonrası siyasi belirsizliğin azalması ve artan güven ortamı ile birlikte konut kredilerine olan talep patladı. Türk bankacılık sektörünün 2010 yılına 42 milyar liralık kredi hacmiyle başladığını, şu anda 52 milyar lirayı geçtiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, asıl hareketliliğin referandum sonrası arttığına dikkat çekti.

Sektörün günde bin adet kredi kullandırırken şimdi bu sayının günde bin 500 ile 2 bin adete yükseldiğine işaret eden Cemal Onaran, 'İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli. Eğer işinizikaybetmeyeceğinizi ve gelecekte şartların daha iyi olacağını düşünüyorsanız o da beraberinde talebi canlandırıyor. Böyle bir talebin olduğu noktada finansal şartların da uygun olması talebi olumlu etkiliyor' dedi.

Piyasadaki canlanmanın en önemli nedeni faizlerin aylık yüzde 1.8'den 0.9'a düşmesi. Faizlerin düşmesinin ardından 2.7 milyon kişi Türkiye'de ev sahibi olabilir noktaya geldi. Yıla 42 milyar TL'lik kredi ile başlayan bankalar şu anda 52.1 milyar lirayı geçti. Yıl sonunu 55 milyar lira ile kapatırız. Mutlak olarak büyüme değeri ise 13 milyar TL'lik. Geçen yıl 337 bin adet konut kredisi kullandıran Garanti'de bu yıl 410-420 bin adeti bulma hedef var. .

Ev kadını kredi erkeğin

Tüketici aldığı konutun yüzde kaçını kredilendiriyor? sorusuna Onaran,
"Bankacılık olarak ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar kredilendiriyoruz. Fakat Türk insanı çok fazla borcu sevmiyor. Mümkün olduğunca daha az kredi kullanmak istiyor. Bazı projelerde şirketler yüzde 90'lı seviyelerle pazarlama faaliyetine çıkıyor ama ortalamada alınan kredi tutarı konutun bedelinin yüzde 75'ini geçmiyor. Ortalama vade geçmişte 7 yıl gibiydi. Bu birazcık faizlerin düşmesiyle beraber uzamaya başladı. 7 yıl yavaş yavaş 8 yıla gidiyor. 120 ay tercih edilmiyor" yanıtını verdi.

Türkiye gelende sağlanan ortalama kredi ortalaması ise 70 bin TL.
Evi aslında kadınlar seçiyor ama krediyi erkekler alıyor. Kullandırılan kredilerin yüzde 75'i erkekler tarafından alınıyor. Yaş ortalaması ise 30 ile 40 yaş arasında.

Faizler ne zaman artar?

Faizlerin mevcut oranından daha da aşağı düşmesini beklemeyen Onaran, "Faizlerde bu noktaların açıkçası dip olduğunu düşünüyorum. Artık faizlerin yükselme ihtimali düşme ihtimalinden daha yüksek. MB'nin faiz artırımları 2011'in son çeyreğine gelir. O zaman kredi faizleri bir miktar artar ama 20-50 baz puanlık bir artışla sınırlı kalır" dedi.  

En gözde merkezler

Onaran, vatandaşın tercih ettiği projelerle ilgili soruları yanıtladı.

- Hangi tür konut projelerine ilgi var?

2006-2007 yıllarında projeden satışlar normal konut satışlarının çok daha üzerindeydi. Günümüzde bir an önce kendi evine yerleşip kiradan kurtulmak isteyen kesim çoğunlukta.

- İstanbul'da en çok hangi bölgeler gözde?

Arzın fazla olduğu yerlerde talep daha hareketli. Beylikdüzü, Esenyurt ve Halkalı'da arz daha fazla olduğu için oralar daha fazla işlemin gerçekleştiği yerler. Etiler, Nişantaşı, Bebek gibi ilçelerde satılabilecek konut sayısı az olduğu için satılacak konut sayısı sınırlı kalıyor. Arzın olduğu her yerde konut satışları iyi gidiyor.

İmar planına bakın

- Konut almak isteyen tüketicilere önerileriniz var mı?
Tüketiciler ilk önce alacakları konutun imar planına bakmalı. Daha sonra başının ağrıyacağı bir konutu almamaları gerekiyor. Kredi alırken banka seçimi gerçekten çok önemli. Bir kredi alıp da sadece faiz oranına bakıp karar vermektense bir uzmana danışıp bunun faizi, masrafı toplam maliyetini öğrenmekte yarar var.

120 bin kişi konut sahibi oldu

- Garanti Mortgage olarak bugüne kadar kaç kişiyi ev sahibi yaptınız?
2005'den bugüne kadar yaklaşık 120 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Yüzde 13.4 pazar payımız var. Kimsenin yatırım yapmaya cesaret edemediği noktalarda hiçbir zaman ayağımızı gazdan kesmedik. Bütün çalışanlarımızı 'mortgage uzmanı' eğitimine tabi tuttuk. Belgesiz kredi sürecini başlattık. İlk 6 aylık bilanço sonuçları itibariyla 6.6 milyar lira konut kredisi kullandırdık. Yıl sonunda yüzde 30'ların üzerinde bir büyüme gerçekleştiririz.

Aylık taksitler yüzde 36 ucuzladı

Son iki yılda konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1.90'lardan 0.89'lara gerilemesiyle aylık taksitler de yüzde 36 ucuzladı. 2008'de 120 ay vadede aylık yüzde 1.90 olan faiz oranı şu an 0.89'a düştü. 2 yıl önce 120 ay vadeli kredi çeken bir kişi ayda 2 bin 121 lira öderken, şimdi bu rakam bin 359 liraya indi.

İşte gözde konut projeleri

MY Towerland: Ağaoğlu 'My World Europe'dan sonra Ataşehir'de 'My Towerland'ı hayata geçirdi. Tamamlandığında 3 bin 500 konuta ulaşacak My Towerland'de geçerli olacak kampanya B, C ve D tipi blokları kapsıyor.10 bin lira peşinatla katılabileceğiniz projede 3 ara ödeme bulunuyor. Ayrıca daire fiyatının yüzde 70'i oranında kredi kullanılabiliyor ve kredi anapara taksitleri 24 ay ertelenebiliyor.

- VARYAP Meridian: İstanbul Anadolu yakasında Batı Ataşehir'de yapımına başlanan proje Türkiye'nin ilk büyük ekolojik karma konut projesi özelliğini taşıyor. 107 bin metrekarelik alana yayılan projenin yüzde 90'ı yeşil alan. Binalar ise 13 bin metrekarelik bir alan üzerinde.Varyap Meridian'da daire fiyatları 225 bin ile 1 milyon 209 bin TL arasında değişiyor. Proje 2011 yılında bitiyor. 

- ECZACIBAŞI'NDAN 'Ormanada': Ormanada, İstanbul Zekeriyaköy'de hayata geçiyor. 220 dönümlük bir yaşam alanı olarak tasarlanan Ormanada'da 188 adet beş farklı tip villa ile 71 adet dört farklı tip sıra ev bulunuyor. Projenin 25 dönümü yeşil alan olarak tasarlandı. Ormanada'da, 2 bin 500 metrekare sosyal yaşam alanı bulunuyor.

SOYAK Park Aparts: Soyak'ın, Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı yöntemiyle Halkalı'da 400 milyon lira değerinde geliştirdiği 'Soyak Park Aparts' projesi geçtiğimiz cuma günü satışa sunuldu. Toplam 4 etap ve 2 bin 200 konuttan oluşan projenin ilk iki etabında bin 121 daire var. Daire fiyatlarının 100 bin ile 400 bin lira arasında değiştiği projede, bahçeli ve dubleks kent evleri de bulunuyor.

- TEKNİK Yapı'dan Evora: Teknik Yapı Fenerbahçe Samandıra tesislerinin hemen yanında 432 daireli projesinde satışlar başladı. Yaklaşık 30 ayda tamamlanması planlanan projede 281 adet 1+1 tipi daire bulunuyor. 450 metrekarelik açık yüzme havuzu, basketbol sahası, tenis kortu, paten alanı, yürüme yolları bulunuyor. Daireler 77 bin TL ile 244 bin TL arasından satışa sunuldu.