BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.293,10
HABER /  EKONOMİ

Konut kredi faizi en uygun hangi bankada işte detaylar

Konut kredi faizleri 4 banka tarafından aşağı çekildi. Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank ve Vakıfbank konut kredisi faizlerini düşürdü. Peki hangi banka ne kadar indirime gitti? Kredi faizi indirimini şartları neler? Kamu bankalarının yanında özel bankalar da konut kredisi faizini indirecek mi?

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım ekonomi paketinde, konut kredi faizlerinin düşürüleceğini açıklamasının ardından kamu ve özel bankalar tek tek konut kredisinden alınan faiz oranlarında indirime gitti. İlk faiz indirimi haberi Ziraat Bankası'ndan geldi. Ziraat yüzde 1,23 olan konut kredi faizini 0,98 olarak açıkladı. Ardından ise Halkbank konut faizlerinde indirime gitti. Banka, 10 yıl vadeli 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0.98 seviyesine çekti. İki kamu bankasından sonra faiz indirimi kararı açıklayan üçüncü banka ise Şekerbank oldu. İlk özel banka olarak faiz indirimi kararı açıklayan Şekerbank, ilk kez konut kredisi alanlara 60 ay vadede aylık faizi 0.98'e çekti. Akşam saatlerinde ise VakıfBank, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e düşürdüğünü duyurdu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde bankaların konut sektörünü canlandırmak için kampanya başlatacağını açıklamasının ardından konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi için ilk adım atıldı. İlk açıklama Ziraat Bankası'ndan geldi. Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,98'e indirdi.

Konu ile ilgili Ziraat Bankası’dan yapılan açıklamada, konut sektörünün, birçok alt sektör ve ekonomiye önemli bir katkı sağladığı kaydedildi. Açıklamanın devamında “Bankamız, konut kredisini salt bir kredi vermekten öte, müşteriyle uzun vadeli bir birlikteliğin başlangıcı olarak görmekte ve konut kredisi müşterilerinin diğer tüm finansal ihtiyaçlarının karşılanmasında da tercih edeceği bütünsel çözüm önerileri sunmaktadır” denilerek şunlar kaydedildi:

Uyguladığı fiyatlama politikasıyla, başta düşük ve orta gelir grubunda yer alan müşteriler olmak üzere farklı özellikteki müşterilerin konut alımı için ihtiyaç duyduğu finansmana erişim sağlanması, bankanın iş modelinde öncelikli olarak yer almaktadır.

ZİRAAT: 500 BİN LİRAYA KADAR OLAN KREDİLERDE YÜZDE 0,98

Geleceğe umutla bakan ve daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için ülke bilançosunu her zaman kendi bilançosunun önünde tutan Ziraat Bankası, bugün öncü bir adım daha atarak 11.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde; 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık yüzde 0,98 olarak belirlemiştir.

HALKBANK DA İNDİRDİ: YÜZDE 0,98

Ziraat Bankası’ndan sonra, konut kredisinde bir faiz indirme açıklaması da Halkbank’tan geldi. Banka, konut kredisinde faiz indirimine gittiğini açıkladı. 10 yıl vadeye ve 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0,98 olarak belirlemek suretiyle indirime gittiklerini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz, müşterilerimize kolaylaştırıcı çözümler sunmayı aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz" dedi.

ŞEKERBANK: İLK KEZ KULLANACAKLAR ŞARTI

Şekerbank da konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. 60 aya varan vadelerde uygulanacak indirimle Şekerbank, ilk defa konut kredisi kullanacak olan bireylere 500 bin TL’ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0.98’e çekti. Şekerbank’ta indirimli faiz oranları bugünden itibaren geçerli olacak.

VAKIFBANK: 500 BİN TL VE 120 AY VADEYE KADAR YÜZDE 0,98

VakıfBank, 500 bin TL ve 120 ay vadeye kadar kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e düşürdü. Bankanın açıklamasına göre, VakıfBank, 14 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere konut kredisinde faiz oranlarını indiriyor.

500 BİN ÇEKEN 150 BİN AZ ÖDEYECEK

Bankaların açıklamarı sonrası kimin ne kadar faiz ödeyeceği sorusu da yanıt bulmaya başladı.100 bin TL kredi kullanan bir tüketicinin faiz yükü, 98 bin TL’den 70 bin TL’ye geriledi. 500 bin TL çeken ise 150 bin TL daha az faiz ödeyecek.

ORTALAMA 1,30 CİVARINDA

Bugün 120 aylık konut kredisinin faizi, sektör ortalamasına göre yüzde 1,30 seviyelerinde bulunuyor. Bu orandan 100 bin TL kredi kullanan bir vatandaş, masraf ve komisyonlar hariç, yaklaşık 198 bin TL ödüyor. Ana paranın üzerine masraf ve komisyonlar da dahil edildiğinde, yüzde 100’lük bir faiz yükü oluşuyor. Bu denklemde aylık olarak 1650 TL taksit ödeniyor. Yeni başlatılan kampanya kapsamında, 0,98 oranıyla 100 bin TL kredi kullanacak bir vatandaş ise, masraf ve komisyonlar hariç 170 bin 400 TL ödeyecek. Böylece ana para üzerine binen rakam yüzde 70 civarında artacak. Bu denklemde aylık taksitler, yaklaşık 1420 TL civarında seyredecek. Faiz yükünde gerçekleşen yaklaşık yüzde 30’luk düşüşle birlikte; ayda 230 TL, 120 ayda ise 27 bin 600 TL tüketicinin cebinde kalacak.