BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.504,25
HABER /  DÜNYA

Kongoda tecavüz silahı

Kongo Cumhuriyeti'nde hem ordu, hem de isyancıların, kadın ve genç kızlara tecavüzü silah olarak kullandıklarını açıkladı.

Abone ol Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hem ordu, hem de isyancıların, kadın ve genç kızlara tecavüzü silah olarak kullandıklarını açıkladı.

Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, her iki tarafın tecavüzüne uğrayan kadın ve genç kızların çoğunun, muhalif etnik gruplardan oldukları, ordu ve isyancıların tecavüzleri durdurma veya cezalandırma konusundaki başarısızlığının, bu suça sistematik olarak göz yumulduğu fikrini verdiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Kuzey Kivu bölgesindeki araştırmalarına dayanan raporunda da, ülkenin doğusundaki BM barış gücüne, tecavüz ve öldürme dahil olmak üzere sivilleri savaş suçlarından korumak için daha iyi çalışmaları çağrısında bulunuldu.

Raporda, çoğu erkek çok sayıda sivilin, isyancı lider General Laurent Nkunda'ya bağlı güçler tarafından öldürüldüğü, Goma kenti yakınında yerlerinden olan kişilerin barındığı kamplarda düzenli bir biçimde ve sıklıkla askerler tarafından tecavüz ve yağma suçlarının işlendiği iddialarına yer verildi.

Örgütün Genel Sekreteri İrene Han'ın, Cenevre'de sunduğu raporunda, dünyadaki en büyük barışgücü olan, 17 bin askerden oluşan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki BM barışgücü askerlerinin, özellikle sivillerin kitleler halinde kaçtığı sıralarda Kuzey Kivu'nun başlıca yollarında daha görünür ve daha inisiyatif sahibi olması gerektiği belirtildi.

Raporda, binlerce kişinin korunmasız bir biçimde kaçmasına ve evlerinden olmuş kişilerin barındığı kamplardaki kadın ve genç kızların cinsel şiddete maruz kalmalarına izin vermenin, kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) isyancı lider General Laurent Nkunda'ya bağlı güçler, ülkenin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde hükümete bağlı askerleri yerlerinden etmiş ve eyaletin büyük bölümünü ele geçirmişti.

Olaylar sırasında 250 binden fazla Kongolu evlerini terk etmek zorunda kaldı.