BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.447,80
HABER /  GÜNCEL

Komutanlardan inanılmaz ithamlar

Çorum'da görev yapmış iki jandarma komutanından birbirlerine inanılmaz suçlamalar

Abone ol

Çorum'da, gözaltına alınan bir kadına işkence yaptıkları gerekçesiyle jandarmalar hakkında açılan davada ifade veren subayların itirafları, bir dizi skandalı açığa çıkardı. Davada, il merkez jandarma komutanı, il jandarma komutanını "işkence yaptırarak sahte rapor düzenlemekle", il jandarma komutanı da merkez komutanını "yolsuzlukla" suçladı.

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava, 2003'te gözaltına alınan M.S.'nin işkence gördüğü iddiası üzerine açılmıştı. Astsubaylar, M.S.'nin İl Jandarma Komutanlığı'ndaki sorgulama yetkisi bulunmayan istihbaratçılarca sorgulandığını, kendilerinin evraka zorla imza attıklarını söylemişler, altı istihbarat astsubayı hakkında dava açılmıştı.

Sahte imza itirafı
M.S.'nin işkence gördüğü dönemde Çorum İl Merkez Jandarma Komutanı olan Hamza Gökdemir, Bölük Komutanı sıfatıyla tayin olduğu Zonguldak'ta kendi isteğiyle ifade verdi. "M.S., sorgusu tarafımızdan yapılması gerekirken İl Jandarma Komutanı'mız İrfan Şahin'in emriyle istihbarat görevlilerince sorgulandı. Sağlık havalesini benim imzalamam gerekirken, yerime sahte imza atılmış" diyen Gökdemir, şunları söyledi:

"Sorgu sürerken bir personeli, kötü muamele yapılmasını engellemek için gönderdim. İçeri almamışlar. İçeriden M.S.'nin bağırtılarının geldiğini söyledi. Ertesi gün Şahin'in odasına çıktım. 'Hani kötü muamele yapılmayacaktı?' dedim. Bana kızdı. M.S.'yi odasına getirdiler. Sonra hastaneden doktor geldi.

Doktora, M.S.'nin elindeki, vücudundaki sıyrıkları, saçındaki kopmaları gösterdim. Boğazında, kollarında çarpma ve el darbeleriyle oluşan sıyrıklar vardı. M.S. de belini tutamadığını, işkence gördüğünü söyleyince, doktor 'Film çekmek gerekir, hastaneye götürmek lazım' dedi. Şahin 'Burada bak, vücudundaki izler eski' dedi. Doktor bu şekilde rapor düzenledi.

Tehditlerden dolayı ifade veremedim. 'Sen hiç mi hata yapmayacaksın? Bizim personelin eli uzun. Sana ya da çocuklarına belki bir şey olur' diye tehdit edildim."

Kendisini etkilemiş
Erzurum İl Jandarma Komutanlığı'na atanan Şahin'in, tayinden önce soruşturma komisyonu kurduğu, Gökdemir'i "para karşılığı iş görerek yolsuzluk yaptığı" gerekçesiyle Jandarma Genel Komutanlığı'na şikâyet ettiği ve Gökdemir hakkında dava açıldığı bildirildi. Şahin, "Tahkikat emrinin tarafımdan verilmesi kendisini etkilemiş" dedi.

Haber: Gökçer Tahincioğlu
Kaynak:www.milliyet.com.tr