BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.446,37
HABER /  GÜNCEL

Moda dünyası miniye evet dedi

Paris Moda Haftası'nda boy gösteren tasarımlara da 'mini' damgasını vurdu.

Abone ol

2007 yaz sezonu koleksiyonlarının sunulduğu Paris defileler haftasında, Paris Prét'a Porter takvimindeki seksen tasarımcı hep birlikte "mini'ye evet" dedi. Moda dünyasının 'en çılgın tasarımcısı' olarak ünlenen John Galliano'nun Dior için çizdiği 'son derece ağırbaşlı' koleksiyon dışındaki tüm defilelerde şort ve mini elbise veya mini etek sunuldu. Minimalizm akımının tekrar gündeme geleceği düşünülürken Parisli tasarımcıların bu dönüşe henüz hazır olmadıkları kanıtlanmış oldu. Koleksiyonunun büyük bir kısmını kot pantolonla sunan Chanel dahil, tasarım dünyasının 'gençleşme' yöntemini seçti.

Moda gençleşiyor

Ertuğrul Özkök Cumartesi Look'a yazdığı "Aman Allahım XL olmuşum" başlıklı yazısında "Gençler yaşlıların modasına gitmiyor, yaşlılar gençlerinkine geliyor" yorumunu yaparak beden ölçülerinin de küçüldüğünü belirterek doğru bir değişime dikkat çekmiş. İstanbul'un yeni gözbebeği Kanyon'da hiçbir zaman vazgeçemeyeceğim Türk kahvesinin tadını çıkarırken 'tasarımcı' ve 'köşe yazarı' damarlarım şaha kalkmış olarak gelip geçeni inceliyorum. Gençler bana huzur ve enerji veriyor. Hepsi son derece modern ve rahat. Kendime bakıyorum, giysi seçimimin onlardan pek farkı yok. İyice belirginleşen göbeğim ve aklaşmaya başlayan saçlarım dışında 'onlarla aşık atabilirim' diye düşünüyorum.

Ama mesela şöyle 'keçimsi' sakal bırakıp başıma renkli bir bere takmayı çok isterdim doğrusu. Modacılar ve tasarımcılar, 'genç giyim' olgusunun belirgin bir 'rahatlık ve özgürlük' nosyonunu da getirdiğinden ötürü, her yaşta insanın bu doğrultuda giyinmek istediğini de çözdü. 2007 yaz defilelerinin sunulduğu dört haftanın özetini tek kelime ile ifade etmek gerekirse hiç düşünmeden 'mini' demek gerekiyor.


Micro-mini ve şort modası geliyor
Sinema yıldızı Romy Schneider'in Alain Delon ve Maurice René ile paylaştığı 'Havuz' filmindeki mini elbisesi ile yüceleşen güzelliğini anımsatan bir '2007 yaz sezonu' sizleri bekliyor. Moda dünyası tayyöre 'bye-bye' derken John Galliano 'durun' diyor. 'Ben sizler gibi düşünmüyorum, klasizme döneceğiz' dercesine sunuyor defilesini. 2007 yaz sezonunda her şey kısalıyor.

Elbiseler mini, şortlar mini-mini, tunikler kısalarak elbise yerine kullanılıyor.
Bu gençlik esintileri 1980'li yıllarda yaşanan radikal trend değişimini anımsatıyor. Şortlar ise değişik yorumlarla sunuldu Milano ve Paris podyumlarında. Son sezonlarda benimsenen 'forme boule' yani balon form, 2007 yaz sezonunda şort modellerine uygulanarak ufacık bir kumaş parçasından neler yapılabileceğini gösteriyor.

'Balon form'un fikir babası ise ünlü Fransız modacısı Balenciaga. Manto ve ceketlere getirdiği yavarlak hatlı kuplarla moda tarihine ismini yazdıran Balenciaga'nın arşivleri tekrar gündemde. Yüksek belli balon şortlar kalın kemerlerle kullanılarak bacak uzunluğu optik olarak sonsuzlaşıyor hissini veriyor. Şort, 2007 yaz sezonunda pantolon ve eteğin yerini alacak kadar kuvvetli bir imaj çiziyor. Bu trendin ne kadar tutacağınaysa sokaktaki kadın karar verecek.

Haber:ALEX AKİMOĞLU
Kaynak:www.radikal.com.tr