BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  DÜNYA

Komşu krizinin faturası bize çıkardı!

Ekonomik dar boğazdan çıkmaya çalışan Yunanistan, kendi krizinin faturasını Türkiye'ye çıkardı. Krize gerekçe olarak güvenlik tehdidi nedeniyle Türkiye'ye yakın adalara yapılan savunma harcamalarını gösterdiler.

Abone ol

Ekonomik dar boğazdan çıkmaya çalışan Yunanistan, kendi krizinin faturasını Türkiye'ye çıkardı. Krize gerekçe olarak güvenlik tehdidi nedeniyle Türkiye'ye yakın adalara yapılan savunma harcamalarını gösterdiler.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye sahillerine yakın adaların güvenliği için savunma bütçesinde çok büyük harcamalar yaptıklarını belirtti.

Papandreu, Alman Bild gazetesine verdiği demecinde, Alman halkına ülkesine yönelik yardımları için teşekkür etti. "Ancak Bild gazetesi size borçlarınızı ödeyebilmeniz için Yunan adalarının satılmasını önerirken teşekkür etmediniz" şeklinde görüş belirtilmesi üzerine, Papandreu, "Teşekkür etmedim. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Bu adaların Yunanlılar ve Yunan tarihi için ne kadar önemli olduğunu anlamanız lazım. Türkiye sahillerine yakın adaların güvenliği için savunma bütçesinde çok büyük harcamalar yaptık. Ayrıca bu adalar Alman turistlerin de takdir ettiği kültür mirasına sahip. Eğer adalarımızı bazı çok zengin insanlara satarsak, bu adalar diğer insanlara kapalı kalır" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın toplam borçlanmasının 2012 yılına kadar artacağını belirten Papandreu, bu nedenle borçların geri ödenmesi için öngörülen zamanın uzatılmasının gerçekçi olacağını, Yunan ekonomisinin büyük potansiyele sahip olduğunu, ülkesinde bir ihracat patlamasının yaşandığını ve Yunanistan'ın borcunu son kuruşuna kadar ödeyeceğini bildirdi.

Ülkesinde herkesin büyük fedakarlıklar gösterdiğini, kendisinin ve bakanların maaşlarının da yüzde 20 oranında kesildiğini kaydeden Papandreu, Yunanistan'ın bir süre avro bölgesinden ayrılmasının daha iyi olup olmayacağının sorulması üzerine de bunun ne Yunanistan ne de Almanya için iyi olacağını, bankaların ve ekonominin zarar görmesine yol açacağını savundu.

Yunanistan'ın avro bölgesinde bulunmasının diğer üye ülkeler için 2 önemli avantajı bulunduğunu belirten Papandreu, ülkesinin Almanya'dan çok sayıda ürün ve hizmet aldığını, bunun da Almanya'daki işyerlerini garanti altına aldığını, ayrıca Yunanistan'ın Akdeniz ülkelerine komşu olması sebebi ile Avrupa'ya yönelik olası yasadışı göç dalgalarının önlenmesinde önemli rol oynayabileceğini ifade etti.