BIST 10.644
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.494,20
HABER /  GÜNCEL

Komşu depremi bizi etkiler mi?

Yunanistan'da dün 6,5 şiddetinde deprem oldu. Peki bu depremin Türkiye'ye bir etkisi olacak mı? Prof. Ercan şöyle değerlendirdi;

Abone ol

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda dün meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremi Prof. Dr. Ahmet Ercan değerlendirdi. Ercan bu depremin Kuzey Anadolu Fay hattıyla bir ilgisi olmadığını ama Fethiye-Rodos arasında er geç 6,3 ile 7,3 arasında bir deprem olacağını söyledi.

Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mora-Girit-Rodos-Fethiye yayındaki depremle ilgili şunları söyledi:

ATOM BOMBASI GÜCÜNE EŞİT

''Depremin derinliği 10 kilometre, deprem bölgede en büyük yerleşim yeri olan Patras'a 35 kilometre uzaklıktadır. Depremde boşalan güre (enerji) yaklaşık bir atom bombası gücündedir. Deprem süresi 14 saniyedir. Artçı depremlerin 7 ay sürmesi beklenir. Depremin dış odakta yıkım gücü 7 ile 8'dir. 

Önceden de 14 Şubat 2008'de Mora Yarımadası'nın batı kolu önünde 18 saniye süren, 6,4 ile ardından 6,5 büyüklüğünde, 20 ile 30 kilometre derinde iki deprem olmuştu.

DOĞU UCUNDA RODOS - FETHİYE VAR

Bu dalma-batma yayının batı ucu, Mora-Adriyatik, doğu ucu ise Rodos-Fethiye'dedir. Fethiye-Çameli-Burdur kolu ise bu kuşağın karada süreği olan depremce etkin bir kırık kuşağıdır. Son 2 yıldır, bu kuşağın özellikle doğu ucu (Türkiye) ile batı uçları(Yunanistan) küçüklü büyüklü depremcikler, depremlerle kükremektedir.''

12 ADALAR VE ÇAMELİ'NDE ETKİN

Yunanistan basınına şubat ayında açıklama yaptığını ve ''Mora'da başka büyük depremlerin beklenebileceğini'' söylediğini belirten Ercan, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi ilgilendiren doğu ucunda ise en etkin olan yerler 12 Adalar ile Çameli'dir. 2 yıldır oldukça devingen olan Anadolu kolunda, depreme en duyarlı yer Fethiye-Rodos arası olup, er ya da geç beklenen deprem 6,3 ile 7,3 arasında olabilir.''

Açıklamasında, Mora-Girit-Rodos-Fethiye kuşağında geçmişte yaşanan depremlerin dökümüne de yer veren Ercan, ''Mora-Girit-Rodos-Fethiye yayı depremlerinin, Marmara ve Kuzey Anadolu kırığıyla ilgisi yoktur'' dedi.