BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.487,54
HABER /  EKONOMİ

KOÇ'un 3 şirketine gizli ve derin inceleme

KOÇ grubuna yönelik inceleme giderek derinleşiyor. Gizli ibareli yazı ile ihbar, rapor ve tespitler istendi.

Abone ol

Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet ile Tüpraşın’ın yüzde 2 ortağı olan Shell Turcas Petrol’de, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nca (VDK) yürütülen inceleme derinleşti.

Hürriyet si'nden Arda Akın'ın haberine göre, VDK, birçok kamu kurumundan söz konusu şirketlere ait vergi kayıp ve kaçağının tespit edilmesi için varsa rapor, tespit, ihbar ile şikayet bilgileri ve belgelerini istedi.

GİZLİ İBARELİ TALEP

Denetim kapsamda VDK Başkanı Adnan Ertürk imzasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na 19 Eylül 2013 tarihinde gönderilen 24298 sayılı “Gizli” ibareli yazıda, Tüpraş, Aygaz, Opet ve Shell Turcas’la ilgili vergi mevzuatı kapsamında inceleme yürütüldüğüne değinildi.

BELGE VE İHBAR YOLLAYIN

Yazıda, söz konusu şirketlere ait 2009-2013 ilk altı ayı arasındaki dönemde bakanlık kayıtlarına intikal eden akaryakıt ya da vergi kayıp kaçağınının tespitine veri teşkil edecek bilgi, belge, ihbar, şikayet, rapor, tespit, araştırma, soruşturma ve diğer bir çalışma olup olmağı bilgisi ile bu konuda mevcut olan bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, söz konusu bilgi ve belgelerin başkanlıklarına gönderilmesi istendi. VDK’nın yürüttüğü inceleme kapsamında, farklı bakanlıklar ve kamu kuruluşlarında da yine bu şirketlere ait belgelerin talep edildiği öğrenildi.

TEMMUZ'DA BASKIN YEMİŞTİ

Tüpraş, Opet, Aygaz ve Shell Turcas Petrol’e geçtiğimiz Temmuz ayında Maliye Bakanlığı ekipleri ve polis baskın yaparak denetimlerde bulunmuştu. İhbar üzerine başlatılan ve mahkeme kararıyla yapılan denetimlere ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uygulamanın ulusal marker denetiminden kaynaklanan “rutin bir inceleme” olduğunu söylemişti.