BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  DÜNYA

Yerli Formula aracı pistlerin tozunu attırıyor

Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen yüzde 60’ı yerli formula aracı herkesin dikkatini çekiyor. 100 kilometreye 4 saniyede ul...

Abone ol

Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen yüzde 60’ı yerli formula aracı herkesin dikkatini çekiyor. 100 kilometreye 4 saniyede ulaşan Formula aracı, 120 beygirlik gücüyle pistlerin tozunu attırıyor.
Uludağ Racing’in yaptığı formula aracı üniversite öğrencilerin yeteneklerini gözler önüne seriyor. Ürettikleri UR01 isimli araçlarıyla geçen yıl temmuz ayında İngiltere’nin Silverstone pistinde boy gösteren ilk Türk takımı olan Uludağ Racing Takımı, tamamen kendi tasarımları olan UR02 adlı yüzde 60 yerli formula aracı üretti. Uludağ Racing Takımı, 120 beygir gücüne sahip 280 kilogram ağırlığındaki UR02 ile pistlerde hünerlerini sergiliyor.
Tamamen öğrencilerin tasarımı olan araç, yarışma şartnamesi ve güvenlik tedbirlerine uygun olarak ve yüzde 60 yerli parçalarla imal edildi. UR02, 100 kilometre sürate 4 saniye gibi kısa bir sürede çıkıyor. Takım liderliğini Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi Emre İsa Albak’ın üstlendiği ekipte İlhan Yunus, Eyüp Kılıç, Ceyhan Kibar, Muhammet Balyemez, Batuhan Güler, Emre Ünsal, H. Cihan Eren, Ömer Faruk Kale, İbrahim Kahraman, Atakan Sarıoğlu, Tugay Kara, Şeyma Yardımcı, Mustafa Tüfekçi, Harun Dursun, Yücel Beki, Muaviye Gençöz, Onur Erol, Furkan Ergin ve Anıl Kürkçü görev alıyor.

İLK FORMULA ARACI
Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen Ar-Ge Bilgilendirme Günlerinde tanıtılan Formula aracı, herkesin takdirini topladı. Araç hakkında bilgiler veren Emre İsa Albak, aracın yüzde 60 yerli olduğunu ve 70 bin liraya mal olduğunu açıkladı. Formula aracının ilk İngiltere pistlerinde yarıştığını anlatan Albak, "Bu sene eylül ayında İtalya’ya gittik. Yarışmaya katılan Türkiye’deki ilk Formula aracıydı. Aracımızı daha da geliştirmek istiyoruz. Bu yüzden araçta geliştirmeler yapıyoruz. Bu araç Formula 1 araçlarının öğrenci versiyonudur. 1981 yılından beri bu araçlar yapılıyor. Diğer ülkelerin önemli bilgi ve birikimleri var. Biz de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"PİSTİMİZ YOK"
Formula aracının pilotu olan üniversite öğrencisi Batuhan Güler ise, yerli bir formula aracını sürmenin kendisi için gurur verici olduğunu belirterek, "Bu konuda Türkiye’de ilk ve tek üniversiteyiz. En iyi şekilde ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Pistimiz yok. Yarışlara okulumuzun içindeki boş alanlarda hazırlanıyoruz. Pist yapılırsa bizim için daha iyi olur" diye konuştu.
Yarışma ekibinin danışmanlıklarını Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. İhsan Karamangil, Doç. Dr. Necmettin Kaya, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Sevilgen, Doç. Dr. Abdil Kuş, Prof. Dr. Abdülvahap Yiğit ve Prof. Dr. Ferruh Öztürk yapıyor.
(İHA)