BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.476,03
HABER /  DÜNYA

Kızılderililere Türk yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Oregon eyaletinin Kızılderili kabilesine, su deposu projesi için 200 bin dolarlık yardımda bul...

Abone ol

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Oregon eyaletinin Kızılderili kabilesine, su deposu projesi için 200 bin dolarlık yardımda bulundu.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinliğe Büyükelçisi Namık Tan, TİKA Başkanı Serdar Çam, Oregon Kızılderileri Şefi Joseph Moses ve çok sayıda davetli katıldı. Moses yaptığı açıklamada, "TİKA ve Türkiye ile olan ilişki ve dostluğumuzun devam etmesini umuyoruz. Bize verdikleri desteğe minnetarız" diye konuştu.
Türkiye ve TİKA, yardımlarından dolayı birkez daha teşekkür etmek istediğini dile getiren Moses, 200 bin dolarlık yardımın yaklaşık 720 öğrenci için inşa etmekte oldukları ilkokulda kullanılacağını belirtti. Moses ayrıca, Oregon eyaletinde dağınık halde bulunan Kızılderililerin bir araya getirilmesi amacıyla yürütülen bir proje için de TİKA’dan destek beklediklerini ifade etti.

TİKA BAŞKANI ÇAM: "DOST BİR HALKA KATKIDA BULUNMAKTAN MUTLUYUZ"
TİKA Başbakın Çam ise, "Amerikalıların çeşitli eyaletlerinde bulunan yerlilerin bir araya gelmiş olduğu bir toplantıya katıldık. Bize konu intikal edeli bir seneden fazla süre oldu. Burada bulunan çeşitli bölgelerdeki yerlilerin bazı ihtiyaçlarının olduğunu ve çeşitli şekillerde sponsorlarla desteklendiğini ifade ettiler. Türkiye-Amerika ilişkilerine de dolaylı olarak katkı sağlayacak bir çalışma olarak böyle bir projeyi bize getirdiklerinde değerlendirdik" dedi.
Çam, "Başta hükümetimiz, Sayın Başbakanımız bu konudaki çalışmaları desteklemesi ve katkı vermesi neticesinde bu sembolik çalışmayı yapmış olduk. Burada amaç, geniş bir yerleşim bölgesinde inşaatı devam eden bölgede, Türkiye olarak da biz bir su deposunun tesisatının kurulmasıyla ilgili kısma katkı sağlamış olduk. Önümüzdeki yılın ortalarına kadar tamamlanmış olur. Buradaki yerlilere, dost bir halka böyle bir katkıda bulunmaktan dolayı mutluluklarımızı ifade ettik" şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ TAN: "TİKA BURADAKİ GÜCÜMÜZÜ ARTIRDI"
Washington Büyükelçisi Namık Tan ise, "Herşeyden önce TİKA ve değerli Başkanı Serdar Çam beyefendiye teşekkür ediyoruz. Gerçekten de bize çok destek oldular. Bizim burada gücümüzü artırdılar" yorumunda bulundu. Büyükelçi Tan, "Biz buradaki Kızılderili kabileleri ile uzun bir süredir ilişki yürütüyorduk. Bunların buradaki yaşamlarını biraz daha kolaylaştırmak bakımından acaba ne gibi katkılarda bulunabiliriz diye... Biz öncelikle bunu ticaret alanında düşünmüştük. Ancak daha sonra gördük ki, böyle küçük, pratik yardımlara da ihtiyaçları var. O zaman TİKA’nın kapısını çaldık. TİKA bugün bize yurtdışında gurur veren çalışmalar yapan en önemli organizasyonlarımızdan birisi. TİKA, Bizimle birlikte burada başlattığımız süreci hakikaten, çok büyük bir güçle, katlanarak faydalı şekle dönüşmesini sağladılar" dedi.

"TÜRKİYE’NİN YUMUŞAK GÜCÜNÜN GÜZEL BİR ÖRNEĞİ"
Tan konuşmasına şöyle devam etti:
"Kızılderili kabileleri ile ilişkilerimizin daha güçlendirilmesi mütevazı bir başlangıçtır. Bunun ne yararı var diyeceksiniz? Bunun yararı şu: Bugün Sayın Başkan Serdar Çam’ın burada bulunuşu vesilesiyle 10 Kongre üyesi ile ayrı ayrı görüşme fırsatı bulduk. Genel kongrelerinde bütün Amerika’nın çeşitli yerlerinden gelen kabilelerin temsilcileri ile tanıştık. Onlara Türkiye’yi anlattık. Hem bir tanıtım aracı, hem de Türkiye’nin yumuşak gücünün burada güzel bir örneğini verdik. O yüzden çok mutluyuz. Bugünkü, bu küçük kültürel gösteri de bu sıcak ilişkilerin daha da yakınlaşması için bir vesile oldu" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından küçük bir Kızılderili grubu, geleneksel çalgılar eşliğinde Kızılderili şarkıları söyledi. Etkinlik karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.
(İHA)