BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.499,38
HABER /  GÜNCEL

Koçtan süper yatlar geliyor

Koç büyük bir projeye imzasını attı. Koç ses getirecek yatlar üretecek.

Abone ol

Koç grubunun gemi ve yat yapım şirketi RMK Marine, dünyaca ünlü yelkenli yat markası İngiliz Oyster için süper yatlar üretecek. İmzalanan anlaşmayla yılda 4 süper yat Tuzla'da üretilecek.

Yatların boyları 30-37 metre arasında olacak. Tasarımları ise bu konuda dünyanın en iyi şirketi sayılan İngiliz şirketi Dubois yapacak. Daha önce 14-25 metre arasında yatlar üreten Oyster, böylece süper yat kategorisine de adım atmış olacak. RMK Marine, fiyatları 9-15 milyon euro arasında değişen yatlar için önümüzdeki üç yılda 16 milyon euro yatırım yapacak.

Alıştırma üretimi

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Bu anlaşma bizim için çok önemli. Oyster, denizlerin en iyi bilinen, tercih edilen ve fiyatları da kendi emsallerinin iki katı olan çok önemli bir marka. Türkiye'de üretmek hem bizim için hem de ülkemiz yat üretimi için büyük bir adım. Anlaşmayla birlikte Oyster de süper yat kategorisine girmiş olacak" dedi.

Koç, şöyle devam etti: "Biz süper yat üretiyoruz. Oyster ile seri üretime geçeceğiz. Yatları Dubois tasarlayacak, biz yapacağız, Oyster de satacak.
Şu anda elimiz alışsın diye 11.7 metrelik daha küçük bir Oyster yatı yapmaya başladık. O da tamamen Oyster tekniğiyle üretilecek. Tabii ki bunu da satacağız" dedi.

Tuzla'da üretilmeye başlanacak süper yatlardan ilki 2009'da ikincisi ise 2010'da bitirilecek. Bu tarihten sonra ise yıllık 4 tane olmak üzere seri üretime geçilecek.

'Kalite için geldik'

Oyster Marine'in patronu Richard Matthews, Türkiye'ye kaliteli üretim yaptığı için geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de çok kaliteli işler yapılıyor. Özellikle buradaki işçilik mükemmel. Buraya gelmemezin iki ana nedeni var: Birincisi kalite, ikincisi işçilik. Bu kaliteyle dünyayla daha iyi rekabet edebileceğiz."


Yeni müşteriler Rus milyarderler

Fiyatları 15 milyon euro'ya kadar çıkan yatların klasik müşterileri Amerikalı ve Avrupalılar. Yeni müşteriler ise Rus milyarderler. Yatlara olan talebin artmasını petrol fiyatlarının artmasına bağlayan Rahmi Koç, "Petrol fiyatlarının artmasıyla dünyada para bolluğu oldu. Bu da süper yatlara olan talebi artırdı. Üretim Tayvan, Kore, Çin'e kayıyor. Türkiye bu konuda adım atmazsa bu rüzgâr bizim üzerimizden geçip oralara gider."

Nazenin, Jasmin gibi dünya denizlerinde ünlü olan kendi süper yatlarını ürettiklerini söyleyen Rahmi Koç, yeni marina yatırımlarının sinyalini de verdi. Koç "İstanbul'da marina için yer arıyoruz. Aslında tüm Türkiye'de yer bakıyoruz. Ayrıca Kıbrıs'ta birkaç marinayı bize tavsiye ettiler, uygun olanı almak gibi bir niyetimiz var" dedi.