BIST 10.272
DOLAR 32,25
EURO 34,91
ALTIN 2.434,98
HABER /  GÜNCEL

Kocasakal'dan TSK'ya üstü örtülü cevap

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve barolar tarafından düzenlenen "Özgürlük ve Adalet İçin" mitingi İzmir’de yapıldı.

Abone ol

Gündoğdu Meydanı’ndaki mitinge beklenen katılım olmadı. Stajyer avukatlara katılım zorunluluğu getiren Aydın Barosu da mitingdeki yerini aldı.

Başbakan ve Genelkurmay’ın sert çıktığı İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yaptığı konuşmada, “İstanbul Barosu, barolar, hukukçular kimseyi tehdit etmez ama hiç kimsenin ve hiçbir merciin de tehdidine boyun eğmez.” dedi.

Miting, Türkiye’nin değişik illerinde baroların katılımıyla yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan avukatlar, buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Hülya Güven, Oğuz Oyan, Mahmut Tanal, Bülent Tezcan ve Dilek Yılmaz, bazı hukukçu dernekleri ve sendikaların temsilcileri de katıldı.

Avukatlar, “Dün DGM, bugün ÖGM. Özel görevli mahkemeler kaldırılsın” sloganıyla yürüdü. “Özel görevli mahkemeler kaldırılsın, öç değil adalet, tutuklu avukatlar serbest bırakılsın, halk için adalet” sloganları atıldı. Mitingde konuşan Ümit Kocasakal, Türkiye’nin gittikçe özel görevli mahkemeler, özel görevli medya gibi özel görevlerle donatılmış bir yapıya büründürüldüğünü belirterek, “Şu an huzurunuzda, özel görevli mahkemenin suç duyurusuyla şüpheli sıfatıyla da bulunuyorum ama söyleyeyim, yönetim kurulumuz ve biz şüpheli filan değiliz.” dedi.

Yargılamadan savunma çıkarılırsa geriye hiçbir şeyin kalmayacağını kaydeden Kocasakal, “Salonlardan avukatı çıkarırsanız, adaleti çıkarmış olursunuz. Bu savunma hakkı bizler için değil, buradaki yurttaşlarımız için gerekli. Su gibi, hava gibi, ekmek gibi gerekli. Avukat, savunma hakkının teminatıdır. Özel görevli mahkemeler artık mahkeme olmaktan çıkmış, birer gözaltı, tutuklama, yakalama ve dinleme mercilerine dönüşmüştür. Bunlara mahkeme demek mümkün değil artık. Halkı kandırıyorlar.” diye konuştu.

'HİÇBİR MERCİİN TEHDİDİNE BOYUN EĞMEYİZ'

Son günlerde yaşanan gerilime ilişkin de konuşan Kocasakal, şunları söyledi: “Birtakım şeyler söyleniyor, okuyorsunuz. Şunu herkes bilsin İstanbul Barosu, barolar, hukukçular kimseyi tehdit etmez ama hiç kimsenin ve hiçbir merciin de tehdidine boyun eğmez. Ben açıkça söylüyorum, bu mahkemeler, hele ki gizli tanık gibi bir hukuk devleti için bir felaket olan bu güçle birleşince hak ve özgürlükler için tam bir dinamit etkisi yaratıyor. Önce bu mahkemeler kaldırılacak, sonra yargı bağımsızlığı tam olarak tesis edilecek. Bu olana kadar hukukçulara, bizlere durmak, yılmak, boyun eğmek yok. Bizlerin asla efendisi olmayacak, bunu kafanızdan çıkarın.”

İzmir Barosu Barosu Başkanı Sema Pekdaş da, “Bugün demokrasi ve hukuk devletinde yeri bulunmayan özel görevli ağır ceza mahkemelerine karşı savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik tepkimizi göstermek, adalet ve özgürlük arayışı, adil yargılanma hakkı için buradayız.” dedi.