BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,72
ALTIN 2.491,95
HABER /  GÜNCEL

Aydın'da Alevi evlerine tehlikeli yazılar

Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki bir apartmanda Alevi iki ailenin evinin kapısı işaretlenip, boyayla 'Aleviler'e Ölüm, Aleviler'i Yakın' diye yazıldı.

Abone ol

Hisar Mahallesi 2232 Sokak'ta bulunan Artemis Apartmanı'nda oturan Alevi inancındakilerin oturduğu 2 binanın girişine işaret konulup boyayla yazı yazılması endişe yarattı. Olayın ardından Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyeleri yürüyüş düzenledi.

OLAY AYDINLATILSIN

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi yetkililerinden Hasan Dikçe olayın 6 Mayıs Hıdırellez kutlamalarının öncesinde meydana gelmesinin önemli olduğunu anlatırken, "Didim'de bugüne kadar birçok inanç ve görüş sorunsuz olarak yaşadı. Bu saatten sonra bu tip olayların yaşanması bizleri endişeye sevk ediyor" dedi. Apartmanda oturan 7 ailenin bulunduğunu ve bunlardan sadece ikisinin Alevi kökenli olduğunu belirten Dikçe, "Olayı her kim ya da kimler yapmışsa apartmanda yaşayanları çok iyi biliyor. Ev sahiplerinden birisi zaten şu anda Didim'de değil yurt dışında yaşıyor diğer arkadaşımız da Tuncelili. Olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Bu tip olaylar Alevilere geçmişte yaşanan kötü olayları hatırlattığı gibi turizm ilçesi olan Didim'e de çok zarar verecektir" diye konuştu.

Sevk edilen parmak izi çalışması yaptı. Didim İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak, "Apartmanda fazla oturan insan yok, olayı gerçekleştirenlerin apartmanı ve şahısların kökenlerini bilen kişiler olma ihtimali oldukça yüksek. Olayı gerçekleştirenlerin apartmana kolayca girebilecek kişiler olduğu ihtimali üzerinde yoğunlaşıyoruz. Olay yerinden gerekli numuneleri aldık. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

DİDİM MARAŞ OLMAYACAK SLOGANLARI

Bugün saat 12.30'da Didim Cemevi Derneği önünde toplanan kalabalık, ellerinde afiş ve dövizlerle yaşanan olayı protesto etti. Cemevi Derneği önünde başlayan yürüyüşe; Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı, Dernek Başkanı Yusuf Doğan, CHP'li İl Genel Meclis Üyesi M. Cahit Kaya, Belediye Meclis Üyeleri Salih Bankoğlu, Şehriban Karakış ve İbrahim Eray ile Eğitim Sen Didim Temsilciliği, EMEP ve ÖDP ilçe yöneticileri ile çok sayıda dernek üyesi katıldı. Yürüyüşe katılan kalabalık, "Didim Maraş olmayacak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarak 19 Mayıs Caddesi'nde yürüyüşe geçti. uuuuuu.20120505144909.jpg

PROVOKASYONLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Didim Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde yürüyen grup, Atatürk Bulvarı'nı bir süreliğine trafiğe kapattı. Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Üyesi Avukat Zekiye Baran tarafından yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

"Bugün yine Alevilere yönelik bir tertip ve provokasyonla karşı karşıyayız. Didim Hisar Mahallesi'nden bizi arayan bir aile, evlerinin kapılarına işaretler konulduğunu ve yazılar yazıldığını söyledi. Mahalleye gittiğimizde gördüğümüz yazı ve işaretler, hafızalarımızın canlanmasına sebep oldu. İki bitişik apartmanda oturan iki Alevi ailenin kapılarına yağlı boya ile çarpı işareti konulmuş ve büyük harflerle, 'Alevileri yakın-Alevilere ölüm' yazıları yazılmıştır. Buna benzer bir olay geçtiğimiz günlerde Didim Mavişehir Mahallesi'nde olmuştu. Orada da bir üyemizin evinin kapısına işaretler yapılmıştı. Ve bizi asıl tedirgin eden olay, Mavişehir Mahallesi'nde kullanılan boya ile Hisar Mahallesi'ndeki boyanın renginin aynı olmasıdır. Biz Aleviler geçmişten bugüne kadar sürekli olarak katliamlara maruz kaldık. Ancak her türlü baskı, asimilasyon ve katliam politikalarına karşı bugüne kadar geldik. Bugün Aleviler artık daha bilinçli ve daha örgütlüdür. Yıllardan beri inkarcı ve katliamcı politika ile Alevileri yok etmeye çalışanlar, buna benzer tertip ve provokasyonları geçtiğimiz aylarda Adıyaman'da, Erzincan'da, İzmir'de yapmışlardır. Didim'de yapılan da bunların bir parçasıdır. Bu provokatörler bu cüreti nereden almaktadır? Bu ülkenin Başbakanı daha dün çıkıp Madımak katillerinin davası düşerken, 'Milletimize hayırlı olsun' dememiş midir? Alevi çocuklarına yıllardır zorunlu din dersi eğitimi vererek asimile edenler, bununla yetinmeyip zorunlu Kur'an derslerini devreye sokmuşlardır ve her fırsatta Alevilerin inanç merkezlerine dil uzatma cüretini göstermişlerdir. Bu tertipçiler bu cüreti işte buralardan almaktadırlar. Bu provokasyonlara karşı uyanık olmalıyız. Örgütlülüğümüzü daha da güçlendirmeliyiz. Ve bu ülkede dilinden, dininden, ırkından, inancından, kimliğinden, cinsiyetinden dolayı zulüm gören, yok sayılan tüm kesimlerle birlikte yan yana durarak bu tertip ve provokasyonlara karşı mücadelemizi yükseltmeliyiz. Son olarak şunu da belirtmek istiyoruz: Olay adli makamlara intikal etmiştir. Olay yeri inceleme ekipleri de gerekli incelemeyi yapmıştır. En önemlisi de olay yerinde bulunan boya kutusu kapağı polis tarafından delil olarak alınmıştır."