BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,57
HABER /  GÜNCEL

Koça göre kriz yok

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Abone ol

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, son günlerde Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin olarak, gelişmelerin bir kriz değil, yeni bir denge arayışı olduğunu söyledi.

Koç, yapılması gerekenleri, ekonomik programdan hiçbir şekilde taviz vermemek ve ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa sebep olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınmak olarak belirtti.

Koç Topluluğu'nun Anadolu Buluşmaları Toplantıları'nın 10.'sunda konuşan Koç, globalleşmenin getirdiği en önemli realitelerden birinin, giderek küçülen dünyada her şeyin ve herkesin birbirini etkilemesi olduğunu kaydetti. Koç, bunun özellikle ekonomik platformda çok geçerli olduğunu ve bugün yaşanan ekonomik dalgalanmanın altında yatan en önemli etkenin de dünya piyasalarından kaynaklandığını söyledi.

Neden Türkiye daha çok etkilendi?

Koç, ABD'de faizlerin düşüp düşmemesi, enflasyon ya da büyümenin ne düzeyde olacağına yönelik farklı beklentilerin oluşmasının, gelişmekte olan piyasalara olan ilgiyi ve global likiditeyi etkilediğini ve bu şekilde tüm dünya piyasalarını etkisi altına aldığını kaydetti. Koç, Türkiye'nin dışardaki dalgalanmadan neden daha çok etkilendiğini ise şöyle açıkladı:

''İlk aylarda enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, turizm gelirlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmemesi ve petrol fiyatlarındaki artış ile cari açık sorununun güçlenmesi ve siyasi platformda yaşanan gerginlikler uluslararası sermaye için Türkiye'nin daha riskli bir coğrafya görüntüsü çizmesine ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan daha fazla etkilenmesine yol açtı.

Burada yapmamız gereken dünyadan gelen tehditlere karşı güçlü bir şekilde durmamız, mevcut ekonomik programdan hiçbir şekilde taviz vermememiz ve ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa sebep olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınmamızdır.''

"Kriz değil, denge arayışı"

Dünya piyasalarının kısa bir süre içinde kendi dengelerine oturacağını ifade eden Koç, Türkiye'de de enflasyon, faiz, döviz kuru ve büyüme konularında yeni bir dengeye oturacaklarını belirtti.

Mustafa Koç, ''Dolayısıyla içinde bulunduğumuz durumu bir kriz değil yeni bir denge durumu olarak değerlendirmemiz doğru olur kanısındayım'' dedi.

Bu yeni dengenin eskisinden çok uzak düşmemesi için herkese çok önemli görevler düştüğünü de vurgulayan Koç, AB hedefinden ayrılmadan reformların yapılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Özaydınlı: "Yeni bir denge kurulacak"

Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı ise, siyasi cephede ekonominin kolayca kırılgan bir zemine kayabileceğinin dikkatlerden uzak tutulmaması gerektiğini belirterek, ''Soğukkanlılığımızı mutlaka korumalı, en olumsuz gelişmelere bile soğukkanlılıkla yaklaşmalıyız'' dedi. Özaydınlı, şunları kaydetti:

''Burada kritik nokta, Türkiye'nin özellikle siyasi planda bir istikrarsızlık yaşamayacağı konusunda dünya piyasalarına hakim olan güven duygusuydu. Ancak geçtiğimiz günlerde, bu dengeyi bozan gelişmelere tanık olduk. Türkiye'nin siyasal zirvesinde yaşanan tartışmalar, yurt dışındaki bazı çevrelerce 'Türkiye AB yolundan ayrılıyor mu?' sorusunun gündeme getirilmesine neden oldu.

Bu soru büyüyerek, önümüzdeki dönemde siyasi istikrarın, dolayısıyla da ekonomik istikrarın tehlikeye girebileceği yorumlarını tetikledi. Bu aşamada, ABD'de faizlerin artacağı beklentisiyle global para akışının gelişmekte olan piyasalardan çıkışının hızlanması yurt içi piyasalarına son 3 yılın en büyük çöküşünü yaşattı. Nitekim, kısa bir süre sonra YTL değer kaybetmeye, borsa endeksi düşmeye başladı.

Kuşkusuz bu dalgalanma, yeni bir dengenin kurulmasıyla sonuçlanacaktır. Ancak bu yeni denge, başlangıç noktasına göre, daha düşük bir YTL değerine, daha yüksek bir faize tekabül ederse, büyüme, enflasyon gibi temel göstergelere ilişkin beklentilerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekli olacaktır.''

Türkiye'nin orta vadede ekonomik görünümünün olumlu olduğuna işaret eden Özaydınlı, yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda gözlenen dalgalanmanın son bulmasıyla, kur, faiz ve enflasyon oranlarının bir dengeye oturacağını, orta vadede enflasyon ve faizlerdeki düşüş eğiliminin süreceğini bildirdi.