BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.381,99
HABER /  EKONOMİ

Koç' un ayağına pranga takan şirket!

Mustafa Koç, Unicredit’in ‘risk alma iştahı’ bulunmadığına işaret ederek, “Maalesef bu konuda ayağımızda bir pranga var” dedi

Abone ol

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2008 ve 2009’un bankacılığın altın yılları olduğunu belirterek, “Fakat Yapı Kredi Bankası yüzde 50 İtalyan Unicredit Bankası ile ortaklık içerisinde. Yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan daha az olduğu için burada biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız” dedi. Yapı Kredi Bankası’nda İtalyan Unicredit ile yüzde 50-50 ortak olmaları nedeniyle özellikle başta Hazine bonoları olmak üzere yatırım araçlarında risk  alınamadığına değinen Mustafa Koç, “Maalesef bu konuda ayağımızda pranga var. Yüzde 50- 50 ortaklık oldukça bu durum
sürecek. Bu ortağımızın genel politikası, aynı zamanda bir devlet politikası. Ancak unutmayalımki onlar da Türkiye’nin en zor döneminde ortak olup Türkiye’ye yatırımyaptılar”
diye konuştu.

KÂRDAN ZARAR ETTİK

Genel Kurul toplantısında  Mustafa Koç, Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan’ın, “Yapı Kredi’nin diğer bankalar kadar güçlü bir kâr üretemediğini, geride kaldığını görüyoruz. Bunun nedeni nedir? sorusunu şöyle yanıtladı: “2008 ve 2009 özellikle bankacılığın altın yılları diyebiliriz. Fakat biliyorsunuz ki Yapı Kredi yüzde 50 Unicredit Bankası ile ortaklık içerisinde. O yüzden yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan daha az olduğu için burada biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız.Maalesef geçen yıl kârdan birmiktar zarar ettik. Ortaklık kolay bir şey değil. Bunu da bu şekilde, bu şartlar altında yürütmek zorundayız.”

2011 sonrası benzersiz büyürüz

Mustafa Koç hem Batı hem de Doğu dünyasıyla uyumlu çalışabilme
yeteneği ve bölge ülkeleriyle giderek gelişen ilişkilerin Türk şirketlerini
benzersiz bir konuma yükselttiğini belirterek, “Yeterli dış kaynak
enjeksiyonu ve AB sürecinde reformların devamlılığı sağlanırsa, Türkiye’nin 2011 ve sonrasında benzersiz bir  büyüme örneği göstermesi sürpriz olmayacaktır”
dedi. Mustafa Koç, Koç Holding’in 46. Olağan Genel Kurulu sırasında dağıtılan 2009 yılı faaliyet raporunda  yer alan ve genel kurul sırasında okunan mesajında, uluslararası dinamiklerin, mevcut jeopolitik ve bölgesel ekonomik ihtiyaçların, Türkiye’yi ve Türk şirketlerini uzun dönemli yatırım partnerleri olarak öne çıkardığına dikkati çekti. Koç, son yıllarda izledikleri odaklanma stratejisi ve kriz öngörüsüyle ciddi bir farklılık sergilediklerini, stratejik hedefleri gerçekleştirmekle kalmayıp faaliyet kârlılık rasyolarını tarihi bir seviyeye ulaştırdıklarını belirtti.

MustafaKoç, “Kurumsal yönetim anlayışımızı oluşturan, şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verilebilirliğe dayalı ilkeler çerçevesinde hissedarlarımıza değer yaratıyoruz” dedi.

FAALİYET KÂRI YÜZDE 3 ARTTI

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, 2009 yılını özellikle petrol fiyatlarındaki gerileme ve daralan ihracat pazarları sebebi ile 44.8 milyar lira konsolide ciro ile tamamladıklarını belirterek “Faaliyet kârımız 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2008 yılında elde edilen iştirak satış kazançları hariç tutulduğunda  zorlu piyasa koşullarına rağmen yıllık bazda yüzde 3 oranında artışa işaret etmekte” dedi.