BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  POLİTİKA

Koalisyonda son durum bomba iddia Selvi'den

Koalisyon hükümeti kuruldu mu diye beklerken Türkiye sallandı. Koalisyon ihtimali bitti. Şimdi ne olacak? Abdülkadir Selvi son haberleri verdi azınlık hükümeti geliyor.

Abone ol

AK Parti CHP koalisyon hükümetine ilişkin son görüşmeden gelen haberlerle Ankara karıştı. Hükümete yakın isimlerden Abdülkadir Selvi 'şimdi ne olacak' sorusunun yanıtını açıkladı. Selvi'nin söylediğine göre erken seçime gidiliyor ve azınlık hükümeti kurulacak.

Koalisyon görüşmesinin üçüncü ve son tur randevusundan olumsuz karar çıktı. AK Parti ve CHP yetkili organlarını toplarken herkesin aklındaki 'şimdi ne olacak' sorusuna Abdülkadir Selvi CNN Türk canlı yayınında cevap verdi.

TÜRKİYE SEÇİME GİDECEK
Abdülkadir Selvi iki liderin de koalisyon hükümeti için çaba sarfettiğini belirterek gelinen son noktayı şöyle yorumladı;

"AK Parti CHP ile kuracağı dört yıllık güçlü bir koalisyon hükümetinde Türkiye'nin geçmiş hükümet modellerini, koalisyon geçmişlerini düşündüğünde yıpranacağını düşündü. Merkezin sağı ve solu yıprandığında, iki uç partinin güçleneceğini gördü.

Onun yerine süresi sınırlı, Türkiye'yi yeniden seçimlere götürecek bir hükümet modelini tercih etti. CHP ise böyle bir hükümet modeli yerine, en azından AK Parti ile neden koalisyon kurduğunu izah edebileceğini güçlü bir hükümeti tercih etti.

Bence saygın bir yolu tercih ettiler. Ancak tablo şu ki, geçmişi yüz yıla varan, mücadele içinde olan iki parti, bir araya geldiğinde uzun süreli bir hükümet yapmaya henüz müsait değil, hazır değil. CHP restorasyon hükümeti öneriyor. AK Parti de kendi döneminde bir takım şeylerin bozulduğunu kabul ederek koalisyon girer mi? girmez.

Onun yerine seçimlere götürelim diye yeni formül geliştirildi. Anlaşılan o ki, taraflar bu yeni formülü iyi karşılamadı. Bundan sonra artık Türkiye seçime gidecek.

MHP POZİTİF TAVRINI SÜRDÜRÜRSE
Selvi, "İstemezükcü tavrın bir faturası olacak" derken şunları kaydetti:

"Siyaset bunu gözönüne almayabilir, ya da göze almayabilir. Sayın Abdullah Gül’ün seçim sürecine yaşanan bir süreç var. Parlamentoya gelmeyen partiler vardı, o partilere bir fatura çıkardı halk. Meclis Başkanlığı seçiminde MHP pozitif tavrını sürdürdü. Partiler ne hükümet kuruluşuna, ne komisyon kuruluşuna destek vermez ise bu sistemi kilitler ve halk ona uygun bir karar verir. "

DAVUTOĞLU, SEÇİM İÇİN AZINLIK HÜKÜMETİ KURACAKTIR

Selvi, AK Parti ile HDP'nin seçim hükümetinde birlikte çalışmak zorunda kalmaması için, Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini iade etmeden önce "azınlık hükümeti" kurmak için çalışacağını, ancak bunun MHP'nin tercihine bağlı olduğunu açıkladı.

AK PARTİ'NİN EN ÇOK KORKTUĞU

Abdülkadir Selvi şunları anlattı;
-"Devlet Bahçeli, siz çözüm sürecinin tarafıydınız beraber koalisyon kurun demişti. Seçim hükümetine de bakan vermez. AK Parti ile HDP’yi aynı fotoğraf karesine sokmak isteyebilir. Bu taktik hamle AK Parti’nin de en çok korktuğu görüntüdür. Ben Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini iade etmeden önce bir azınlık hükümeti kurmasını bekliyorum. MHP ile görüşüp, uzlaşma çabasına girip bir azınlık hükümeti kurabilir. AK Parti ile HDP’yi aynı karenin içine sokma çabasına girmezse buna izin verebilir MHP."