BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,02
HABER /  SEÇİM

Koalisyon mu yoksa... Fehmi Koru'dan seçim yazısı

1 Kasım seçim sonuçları tek başına iktiar mı yeniden erken seçim mi yoksa koalisyon mu getirecek? Fehmi Koru bugünkü yazısında 1 Kasım seçimleri analizi yaptı.

Abone ol

1 Kasım seçimlerini analiz eden Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, seçim sonrasında yeniden erken seçimin olabileceğini yazdı.

Seçime sayılı günler kaldı. 1 Kasım sonrası nasıl bir tabloyla karşılaşılacak? Herkesin merak ettiği soruların cevabını Koru, "Heyecansız bir seçmenin düşündükleri..." başlıklı köşesinde verdi.

SÖNÜK MİTİNGLER

Her seçimden önce kendini hissettiren tatlı heyecandan eser kalmadığını yazan Koru'ya göre mitinglerde dinginlik ve kadere razı olmuşluk havası hakim. Ankara patlamasının anlamsız seçimi daha da anlamsızlaştırdığını savunan yazar, partilerin mevcut pozisyonlarını böyle anlattı:

"HDP’yi dışlamaya devam... “Koalisyona varım, ama 4 şartım kabul ediliyorsa” diyen Devlet Bahçeli, MHP adına sert tavrını sürdürüyor... CHP koalisyon ortaklığına gönüllü, ancak AK Parti tek başına hükümet dışı formüllere kapalı olan kapısını açacak mı, kuşkulu..."

"E, bu durumda ne olacak? Hepimiz bu soruyu soruyoruz, ama cevap vermekte zorlanıyoruz" diye yazan Koru, seçim sonrası olası tabloyu anlattıktan sonra sıkıntılı noktaları okurla böyle paylaşıyor:

KIL PAYI TEK BAŞINA İKTİDAR

 "Kamuoyu yoklamaları, seçime katılan partilerin yine aynı sıralamayla sandıktan çıkacağını gösteriyor: AK Parti ya kıl payı tek başına iktidara gelecek ya da pek az milletvekiline muhtaç kaldığı için koalisyona razı olacak... İkinci şık zorlarsa, CHP, MHP ve HDP’den birini koalisyon ortağı seçecek...

KOALİSYON MU YENİDEN SEÇİM Mİ?

Diyelim, tek başına hükümet kurma hakkını kıl payı elde etti AK Parti; bu sayede ardından istikrarlı bir 4 yıl yaşayabilecek miyiz? Yine diyelim, partiler 7 Haziran sonraki tutumlarını gözden geçirdi ve koalisyon kurulabildi; acaba kurulacak hükümet ülkeye huzur ve refah getirecek bir uyum sergileyebilecek mi? Yoksa yeniden bir seçim mi?

KUTUPLAŞMA ORTAMI

Etrafımızda daha önce benzeri görülmemiş bunca dert yaşanırken... İçimizdeki kardeşi kardeşe düşüren ve tam “Çözüldü” diye sevinirken tekrar depreşen bir sorunla baş etmeye çalışırken... Kazanılan Nobel’e sevinilmeyecek, patlayan bombalardan üzülünmeyecek bir toplumsal kutuplaşma ortamında...

Tek başına hükümet mi, koalisyon mu, yoksa yeniden seçim mi daha iyi? Söyleyin, böyle bir durumda nasıl heyecanlansın insanlarımız?"