BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47
HABER /  DÜNYA

Rusya'da flaş Putin-Esad görüşmesi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki gelişmeler ve hava operasyonları nedeniyle bir araya geldi.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüştü.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in dün akşam Moskova'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Suriye'deki son gelişmeleri görüştüğünü açıkladı.  

Peskov, Rus basınına yaptığı açıklamada, "Dün akşam Suriye Devlet Başkanı Esad Moskova'yı ziyaret ederek, Devlet Başkanı Putin'le görüştü" ifadesini kullandı. 

(Arşiv)

ÜST DÜZEY YETKİLİLERDE KATILDI

Kremlin Sözcüsü, geniş katılımlı görüşmeye, Rus yönetiminden üst düzeyli yetkililerin de katıldığını anlattı.  

Görüşmelerin "yeterince uzun" sürdüğünü kaydeden Peskov, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırıları, Esad güçlerinin operasyonları ve "terörle mücadele"deki işbirliğinin ele alındığını aktardı. 

Peskov, görüşmede, Putin'in Suriye'deki son gelişmelerle ilgili detaylı bilgi aldığını kaydederken, Esad'ın geleceğinin gündeme gelip gelmediği sorusuna cevap vermedi. Peskov, Esad'ın Moskova'dan ayrılıp ayrılmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi. 

ASKERİ VE SİYASİ SÜRECE YARDIM

Putin görüşmede, Suriye'de hem askeri hem de siyasi sürece yardımcı olacağının mesajını verdi.

5 YIL SONRA İLK KEZ GİTTİ

BBC muhabiri Kim Ghattas, Esad'ın Aralık 2010'da Paris'e yaptığı ziyaretin ardından ilk kez yurt dışına çıktığını belirtti.

Milliyet Gazetesi yazarı Nagehan Alçı, bugünkü 'Esad’ın gidiş formülü Putin’in önüne kondu' adlı köşe yazısında Suriye'deki gelişmelere ve Obama-Putin-Esad arasında yapılan görüşmelere değindi.

"Esad’la ilgili: Esad’lı 6 aylık bir geçiş süreci planı DEAŞ’a karşı kurulan 10 ülkeli koalisyon olarak ortaya kondu. Bu plana göre Esad’ın yetkilerini devrettiği 6 aylık bir sembolik başkanlık süreci yer alıyor" diyen Nagehan Alçı yazısının devamında şunları ifade etti:

"Bu sürenin sonunda Esad’ın gitmesi ve yeni bir yönetimin devreye girmesi öngörülüyor. Bu planı Obama 28 Eylül’de BM toplantısındaki görüşmede Putin’e verdi. (Bu toplantının ertesi günü Başbakan ile Van seyahatine çıktım, orada kendisine bu planı sorduğumuzda bir nüans olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine kaynağımızla konuyu netleştirdik: Putin’in önüne Obama’nın koyduğu plan Esad’ın gidiş formülü. Ancak Rusya’nın buna tavrını henüz bilmiyoruz, yalnızca bu plan önüne koyduktan 2 gün sonra Suriye’yi bombaladığını biliyoruz. NA)

Rusya’nın pozisyonu: Rusya için Esad vazgeçilmez değil. Ancak İran vazgeçilmez. İran için ise Esad vazgeçilmez. Esad’ın başka bir yere gönderilmesi konusu Rusya ile paylaşılmış ancak Moskova ‘nereye gitsin’ sorusuna yanıt aranırken “Biz alamayız, Batı çok sıkıştırır” yanıtını vermiş.

Putin’in Suriye’yle yeniden doğuşu: Rus lider Kırım’ın ilhakından sonra büyük bir yalnızlık içine girmişti. Suriye ile birlikte yeniden dünyanın ağzına baktığı bir lider haline geldi.

Türkiye’nin hedefi: Türkiye 10 ülke ile birlikte muhalefetin yerini DEAŞ’ın almasını engelleme stratejisi güdüyor. Bu nedenle ÖSO’ya destek veriyor. Esad bir tek kendine tehdit olan muhalefetin yerini bütün dünyaya tehdit olan DEAŞ’ın almasını istiyor."