BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.425,79
HABER /  SEÇİM

Demirtaş'tan sürpriz koalisyon açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım sonrası AK Parti ile koalisyona sıcak baktıklarının mesajını verdi.

Abone ol

7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası 'AKP ile koalisyon mümkün değil' diyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan söylem değişikliği.

1 Kasım sonrası HDP’nin geniş tabanlı bir koalisyon içinde yer alabileceğini belirterek, “Eğer koalisyonda bize iş ve görev düşerse - ki biz buna açık olacağız - AKP ve CHP dahil olmak üzere oturup konuşacağız” açıklamasını yaptı. Demirtaş, 1 Kasım seçimlerine 10 gün kala Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

MHP İLE KOALİSYONDA ANLAŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

- HDP 1 Kasım sonrası hangi partilerle koalisyon kurabilir?

Biz Sayın Bahçeli gibi yaklaşmıyoruz. MHP’yi inkâr eden bir tavrımız yok. MHP’ye oy vermiş herkese saygı duyuyoruz, hepsi de şerefli insanlardır. Ancak MHP ile koalisyonda anlaşmamız mümkün değil. Diğer seçenekleri de mutlaka seçim sonrası oturup konuşmak lazım. Biz HDP olarak ülke yönetiminde olursak Türkiye’nin toparlanması açısından çok önemlidir. Ya geniş tabanlı bir koalisyon konuşulur ya da bizim de destekleyebileceğimiz - iktidarın içinde olmasak bile - temel ilkelerle Türkiye’de kırılmaları toparlayabilecek bir hükümet programı çıkarmaya çalışabiliriz.

7 Haziran’dan önce AKP ile koalisyona ‘Hayır’ diyordunuz, şimdi ‘Geniş tabanlı bir hükümet olabilir’ diyorsunuz. İçinde AKP de olabilir mi?

Olabilir. Seçimden sonra AKP’nin de çok büyük bir tartışma yaşayacağını düşünüyorum. Eğer koalisyonda bize iş ve görev düşerse - ki biz buna açık olacağız - oturup, konuşacağız. AKP ve CHP dahil olmak üzere. Barış isteyenlerin demokrasiden yana olanların gücü ne kadar fazla olursa AKP’yi sınırlamak o kadar kolay olacaktır. Artık 2019’a kadar gitmeyebilir ama bir koalisyon kurulacak artık. Biz bu yüzden açığız.