BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.417,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kızlarağası esnafı pazarlıktan bıktı

İzmir'in en önemli turistik mekanlarından biri olan Kızlarağası Hanı'nda çalışan esnaf, istenilen seviyede ticaret yapamamaktan şikayet ediyor.

Abone ol

Kiralarını ve vergilerini bile ödeyememekten şikayet eden işletmeciler, yerli ve yabancı turistin alım gücünün düşük olmasından yakındı. Handaki işletme sahipleri satışların neredeyse sıfıra indiğini belirterek handa kuru kalabalığın olduğundan ve turistlerin normal fiyatlar üzerinden çok fazla pazarlık yapmasından yakınıyor.

KOMŞUDAKİ EKONOMİK KRİZ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Tarihi önemi ve mimari güzelliği ile yerli yabancı bir çok insanı cezbeden Kızlarağası Hanı, aynı zamanda bir çok esnafın geçim kapısı olarak yerini alıyor. En çok Yunanlı turistlerin geldiğini belirten esnaf, Yunanistan'daki ekonomik krizden dolayı olumsuz yönde etkilendiklerini ifade ettiler. Kızlarağası Hanı'nda yedi yıldır hediyelik eşya dükkanı işleten Ömer Arvas, "Handa en iyi satışları Yunanistan'dan gelen turistlere yapıyorduk. Krizden önce İzmir'e gelen Yunanlı turist çok fazlaydı. Orada yaşanan
ekonomik kriz işlerimizin büyük oranda düşmesine sebep oldu. Diğer milletlerden insanların yanı sıra Yunanlılar çok iyi alışveriş yapıyordu" dedi. Öte yandan Kızlarağası Hanı'nda dükkan işletmecilerinden 3'er lira toplanarak otobüsler kiralandığını ve bu otobüslerin Alsancak Limanı'ndan Kızlarağası Hanı'na getirildiğini kaydeden Arvas, bu uygulamanın yeniden gündeme gelmesini istediklerini söyledi.

ESNAF: "PAZARLIK CANIMIZDAN BEZDİRDİ"

Kızlarağası Hanı esnafının çok fazla şikayetçi olduğu bir konuda pazarlıkçı turistler. Turistlerin zaten düşük olan fiyatları bile beğenmediğini, ürünlere geliş fiyatlarının bile çok altında fiyat önerdiklerini söylüyor. Takı eşyaları satan dokuz yıllık esnaf Mustafa Ufak, turistlerin gemilerde çalışan personel tarafından yanlış yönlendirildiğinden yakındı. Gemilerde turistlere pazarlık yapmaları yönünde uyarılar verildiğini iddia eden Ufak, gelen turistlere kazıklanacaklarını, dikkatli olmalarını ve
fiyatları sürekli aşağı çekmelerini önerildiğini sözlerine ekledi.