BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Altına şekil veren eller isyanda

Altına şekil veren ustalar saatlerce çalışıyor, terliyor ama ekmeğini çıkarmakta zorluk yaşıyorlar.

Abone ol

Dünya ekonomisinde paranın korunacağı en güvenilir liman olan altına şekil veren ustalar saatlerce çalışıyor, terliyor ama ekmeğini çıkarmakta zorluk yaşıyorlar.

Kötü gün dostu altını ham halinden cezbedici şekillere getiren İzmirli ustalar kepenkleri kapatıp başka sektörlere yönelmeye düşündüklerini belirttiler. Ustalık adını Menderes nehrinin kıvrımlarının adı olan 'Greg'lerden alan Greg ustası Mevlüt Cesur, el işi ile yaptığı değerli yüzükleri ve takıları 38 yıldır yaptığı usta ellerine borçlu olduğunu söyledi.
24 ayar katı altını eritip içine gümüş katarak 14 ayara düşürdüklerini ardından plaka ve tellere dökülerek elleriyle işlediklerini dile getiren Greg ustası Mevlüt Cesur; "Seri üretim yapacaksak kalıplara sokup üretimi arttırıyoruz. Bunları aşama aşama üretiyoruz" dedi.
Kuyumcu sanatının kapanmamaması için destek beklediklerini ifade eden Greg ustası Mevlüt Cesur; "Çırak yetiştiremiyoruz. Çırak alamıyoruz. İşlerde kötü durumda. Çırak alamadığımız zaman okullu birini alıyoruz. Ama kimse alaylı gibi olmuyor. Biz imalathanemizde 12 kişiydik. Çırakken yetişenler çok iyi yetişiyor. Çırak her şeyi öğreniyor ama okulunu okuyan alaylı gibi olmuyor" şeklinde konuştu.

GREG USTALIĞINDAN EKMEK USTALIĞINA

25 yıllık Greg ustası Savaş Aksoy ise, artık bu sektörden para kazanamadığını ve bir unlu mamuller dükkanı açmayı planladığını söyledi. Bu işi yapanları başka sektörlere yönelmesinden dolayı üzgün olduğunu ifade eden Greg ustası Savaş Aksoy; "Her usta böyle iş bırakırsa bu sektörde usta kalmayacak. Ben bu sektörden para kazanamadığım için ustalığımı bırakacağım ve başka bir sektöre yöneleceğim. Bir çocuğum var eve ekmek parası götürmek zorundayım. Ama bu sektörde olmuyor. Sevdiğim işi bırakıp başka işe yönelmek beni çok üzüyor. Bu sektörün ölmemesi için yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

Greg desenle takıların işçiliğinin oldukça zor olduğunu dile getiren iki usta, işlerini bırakmamak için yetkililerden bir an önce yardım istediklerini dile getirdiler.