BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kısmi iptal CHP'yi memnun etmedi!

Anayasa paketindeki kısmi iptal kararı paketi mahkemeye götüren CHP'yi memnun etmedi.

Abone ol

CHP'liler kısmi iptaller için "Sonucu etkilemeyecek bir karar" yorumu yaptı. CHP yargının siyasallaşmasına neden olduğunu ileri sürdükleri iki maddenin referandum sürecinde iptali için mücadele edecek.

İşte CHP'li milletvekillerinin yorumları:

CHP'Lİ MENGÜ: KARAR YETERSİZ

CHP Milletvekili Şahin Mengü kararı yetersiz buldu. Mengü, "Bir hukuk garebeti ortadan kalktı. Yargıtay üye seçecekse kendi içinden aday gösterecek. Cumhurbaşkanına kendi hoşlandığı kişileri seçme durumundan çıkarıldı. İptal edilmeyen düzenlemelerle ilgili çekincelerimiz var. Ama mevcut iptal kararları olayı tam çözmüyor. Adalet Bakanın yargıya müdahelesi ortadan kalkmıyor. Son sözü Adalet Bakanın söylediği değişiklik duruyor. Çarpık bir yapılanmayı önledi, ama Adalet Bakanının ağırlığını değiştirmedi.
Referandumda mücadele edilecek. Bu süreç siyasi iktidarın yargıyı ele geçirme süreci.

ÖZYÜREK: CHP'NİN İTİRAZLARI DİKKATE ALINDI

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek mahkeme kararının CHP'nin isteklerini çok karşılamadığını söyledi. Özyürek, "Sonucu etkilemeyecek bir karar verdi mahkeme. Ama şunu da gösterdi. Anayasa Mahkemesi Anayasanın ilk üç maddesine kraşı teklif geldiğinde bunu görüşeceğini gösterdi. O iki madde kısmi iptillar kaldığı sürece itirazlarımız geçerli. Yargıdaki siyasi baskıyı sağlayecek düzenlemeler sürüyor. Hukuk devletini tahrip eden yargıyı siyasallaştıran bir metindir bu. Bir şey değişmemiştir. Bu karar CHP'nin istediğ bir karar değildir. Halktan yargının siyasallaşmaması için referandumda "hayır" oyu isteyeceğiz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ İNCE: HAYIRLI OLSUN

''Karar, beni şahıs olarak tatmin etmedi... Ama halkımız, bütün milletimizi tatmin edecektir. İki madde referanduma gitmeyecekse... Bizim engellilere, yaşlılara, çocuklara pozitif ayrımcılıkla ilgili bir sorunumuz olabilir mi? Bizim bunlara itirazımız yok. Sorunumuz o iki maddeyle ilgilidir. İki madde referanduma gitmeyecekse, hayırlı uğurlu olsun.''

ERSİN: KARAR BENİ TATMİN ETMEDİ

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de ''Anayasa Mahkemesi, bir orta yol bulmaya çalışmış. Pratikte çok sağlıklı bir sonuç çıkaracağını zannetmiyorum. Karar beni tatmin etmedi. Biz de üyelerin seçim şekline itiraz ediyorduk, seçim şekli bizim istediğimiz şekilde oldu'' şeklinde konuştu.

ÜNLÜTEPE: İKİ MADDE DIŞINDA OY VERİRİZ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise ''CHP'nin dediği gibi iki maddenin dışında halk oylaması yapılıyor. Bu iki maddenin dışında referanduma gidilmesi halinde destek olacağımızı, başından beri söyledik. İstediğimiz oldu. Bu iki maddedeki kısmen iptaller, maddenin tümünün oylanmasını engeller'' değerlendirmesinde bulundu.